Deputații PPDA cer demisia ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. „Ciocoi sfidează adevărul istoric şi susţine o cauză străină”

missing
08 februarie 2020, ora 21:26

Membrii Platformei Demnitate și Adevăr cer demisia ministrului de externe, Aureliu Ciocoi. Aceștia consideră că Ciocoi a adus veteranilor de război de pe Nistru o gravă ofensă, atunci când a spus că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”. 

Astăzi, aflându-se în satul Ustia, raionul Dubăsari, la una din întâlnirile sale cu oamenii, Andrei Nastase a cerut demisia neîntârziată a ministrului de externe Aureliu Ciocoi, pentru grava ofensă adusă veteranilor războiului de pe Nistru, dar şi tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, prin declaraţiile sale iresponsabile, sinonime cu trădarea de patrie.

Aureliu Ciocoi, afirmând că armata rusă (dislocată şi acum ilegal pe teritoriul Republicii Moldova în pofida Acordului de la Istanbul şi a altor documente internaţionale) este forţa militară care ne-a adus pacea, a comis o crimă morală îndreptată împotriva celor care au apărat cu propriul sacrificiu independenţa Republicii Moldova. Prin această declaraţie nesăbuită Ciocoi sfidează adevărul istoric şi susţine o cauză străină, cauza ocupanţilor”, se arată într-un comunicat al partidului.

În cazul în care ministrul nu-și va da demisia, președintele PPDA Andrei Năstase îi cere președintelui Igor Dodon să-l demită pe Ciocoi.

În cadrul conferinței de presă care a avut loc joi, Aureliu Ciocoi a spus că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

„A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană (…). Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat Ciocoi.

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a fost întrebat de jurnaliști cum califică acel conflict armat de pe Nistru de acum aproape trei decenii după ce acum câteva luni fostul ministru de Externe Nicu Popescu a făcut o declarație precum că acel conflict a fost un război civil. Ulterior, Popescu a recunoscut că a greșit, făcând această afirmație.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

Vezi și:

Ciocoi a venit cu o reacție cu privire la conflictul de pe Nistru. „Suntem într-o apreciere haotică a trecutului nostru”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram