Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

07 Feb. 2020 / 11:22

Mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mici la carburanţi

Mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mici la carburanţi. Benzina s-a ieftinit în medie cu 30 de bani, iar motorina şi gazul lichefiat cu 30-40 de bani, transmite IPN.

Preţul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de pina la 18,55 lei, comparativ cu aproape 18,80 acum o zi. Un litru de motorină costă între 16,22 lei şi 16,40 lei, în comparaţie cu 16,70 lei, iar gazul lichefiat costă între 10,45 şi 10,55, comparativ cu 10,87 lei. Ieftinirile vin la aproape o săptămână de la scăderea preţurilor cu circa 25 de bani.

Modificările mai frecvente a preţurilor la produsele petroliere sunt un semnal bun, în condiţiile în care la nivel internaţional acestea sunt ajustate zilnic. Însă, dacă preţurile se schimbă la toţi operatorii în aceeaşi proporţie sau asemănător, acest lucru denotă că mecanismele concurenţiale rămân ineficiente. De această părere este fostul director al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică, expertul Victor Parlicov, relatează Radio Moldova Actualităţi.

În opinia sa, revenirea la plafonarea preţurilor de către ANRE nu este o soluţie în condiţiile unei pieţe concurenţiale. Or, în acest domeniu trebuie să-şi facă treaba Consiliul Concurenţei, care trebuie să investigheze dacă nu cumva există acorduri de preţuri între petrolişti, fapt ce reprezintă o încălcare directă şi flagrantă a legii.

Victor Parlicov consideră că petroliştii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru preţuri, iar responsabilii din domeniul concurenţii să urmărească.

Amintim ca la mijlocul lunii ianuarie, benzina şi motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei. După majorările anunţate, mai mulţi deputaţi au declarat că creşterea preţurilor la carburanţi este „un abuz şi un acord anticoncurenţial de cartel din partea companiilor petroliere”. Şi aceasta pentru că preţurile la petrol la nivel mondial se micşorase.

 

Comentarii