Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

07 Feb. 2020 / 14:50

Ion Chicu: Industria IT a înregistrat o creştere semnificativă a venitului din vânzări

Domeniul IT din Republica Moldova a progresat pe parcursul ultimilor ani. Doar în trei luni volumul de vânzări IT s-a dublat, iar exporturile au crescut cu peste 132 de procente. Premierul Ion Chicu, a menţionat în cadrul întâlnirii de astăzi cu oamenii de afacere din domeniul IT, că despre evoluţiile Republicii Moldova din momeniul IT se cunoaşte la nivel internaţional, ţara noastră fiind privită ca model la acest capitol, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Industria IT a înregistrat o creştere semnificativă a venitului din vânzări, de la 2,4 miliarde lei în 2016 până la peste 5 miliarde în 2018. Volumul exporturilor produselor IT a crescut în aceiaşi perioadă de la 1,1 miliarde la 2,5 miliarde. Ponderea în idustria a produsului intern brut a crescut de la 1, 5 % la 2,8 %. Doar în trei luni volumul de vânzări s-a dublat, iar exporturile au crescut cu peste 132%. Republica Moldova s-a relansat ca ţară exportatoare de servicii cu valoare adăugată foarte înaltă”, a precizat Ion Chicu.

Veaceslav Cunev, preşedintele Asociaţiei TIC, a confirmat utilitatea comunicării permanente cu Guvernul şi a menţionat: „E important să comunicăm şi să întreprindem acţiuni pentru a păstra tendinţa setată de creştere a industriei. Trebuie să fim conştienţi că cheia succesului este în crearea celor mai bune condiţii pentru companiile din domeniu”.

Preşedintele Asociaţiei TIC a propus adoptarea unor obiective cantitative pentru următorii ani, precum atingerea cifrei de 100 de mii de angajaţi în industrie şi depăşirea cotei de „zeci de procente” în PIB.

Olga Surugiu, reprezentantul companiei Orange IT Systems, cu cca 500 de angajaţi, a venit cu un set de recomandări printre care reconversia profesională: „Trebuie să fim creativi în găsirea unor soluţii educaţionale pentru încadrarea oamenilor de diferite vârste în industria IT”.

Amintim că anterior, Chişinăul a fost desemnat „Oraşul anului 2020 din Europa de Sud-Est” pentru susţinerea şi dezvoltarea sectorului IT, inclusiv a serviciilor de outsourcing (externalizare), în cadrul unei conferinţe de specialitate desfăşurată recent. Premiul „Emerging city of the year in SEE” i-a fost acordat Chişinăului în cadrul conferinţei „CEE Business Services Summit and Awards 2020”, desfăşurată la Varşovia, Polonia.

Comentarii