Linkuri accesibilitate

După două luni de detenție, amenințat cu un dosar penal, Alexandru Rjavitin a fost reînrolat în „armata transnistreană”


Alexandru Rjavitin, în reportajul de la televiziunea „oficială” din Tiraspol
Alexandru Rjavitin, în reportajul de la televiziunea „oficială” din Tiraspol

Oficialități de la Tiraspol susțin că tânărul Alexandru Rjavitin, arestat în decembrie pentru dezertare, nu va fi pedepsit cu închisoarea, ci va continua să facă armata, de unde a fugit acum 5 ani din cauza torturii și a umilințelor, găsindu-și refugiu pe malul drept al Nistrului.

Televiziunea oficială de la Tiraspol a difuzat, pe 4 februarie, un reportaj dedicat în întregime tânărului Alexandru Rjavitin, cel care în 2015 a fugit din așa-numita armată transnistreană pe malul drept al Nistrului și a vorbit deschis despre metodele de tortură și umilințele la care sunt supuși recruții și prin care el însuși a trecut. Autoritățile din autoproclamata republică transnistreană i-au deschis un dosar penal pentru „dezertare”, tânărul riscând ani grei de închisoare.


Nu se știe ce anume l-a determinat pe Rjavitin să revină acasă, în decembrie anul trecut, în satul Pervomaisc, de unde, pe data de 18, în spusele rudelor sale, a fost răpit de persoane necunoscute. Multă vreme despre soarta sa nu s-a știut nimic. Mama lui Alexandru a apelat la juriștii Asociației Promo-Lex, din Chișinău, specializată în apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. La solicitarea acestora, autoritățile moldovene și Misiunea OSCE au cerut Tiraspolului, în mai multe rânduri, informații despre cazul lui Alexandru Rjavitin. Abia peste aproape o lună, reprezentanți ai administrației transnistrene au recunoscut că Rjavitin se află în arest. Chișinăul a continuat să ceară eliberarea sa și, cel puțin, accesul rudelor, avocaților și a unui medic, solicitări rămase fără răspuns.


În reportajul TV de la „Primul canal transnistrean”, Rjavitin apare într-o unitate militară, în uniformă, iar un șef din cadrul direcției pentru munca educativă a așa-numitul minister al apărării spune că încarcerarea tânărului nu are sens, de aceea își va continua serviciul militar, sub supraveghere, dar cu „mici restricții”, și deocamdată, fără permisii și acces la arme. În același reportaj, Rjavitin este prezentat ca dezertor, pentru fapta sa fiind cercetat penal, și, totodată, ca o victimă a dezinformării, într-un război informațional ce s-ar purta împotriva Transnistriei. Tânărul spune că, aflându-se în arest, nu s-au făcut presiuni asupra sa și că nu a fost torturat. El a mai zis că mărturiile sale despre tortura și umilințele la care sunt supuși tinerii în așa-numita armată transnistreană ar fi fost răstălmăcite în mod greșit de presa din Moldova și că asemenea fenomene, astăzi, practic, nu mai există. Prezentatorul a adăugat că aceste pretinse schimbări spectaculoase din ultimii ani s-ar datora intervenției liderului transnistrean Vadim Krasnoselski.

După apariția acestui reportaj, colega mea Eugenia Crețu a discutat cu avocatul lui Alexandru Rjavitin de la Asociația Promo-Lex din Chișinău, Alexandru Postică:

Interviu cu Alexandru Postică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct

Alexandru Postică: „Este o situație previzibilă și o spun nu doar eu, o spun și alți experți care s-au preocupat de conflictul transnistrean. Cel mai elocvent și relevant exemplu este declarația dlui Oazu Natoi din data de 10 ianuarie, care menționează la acel moment că nu s-ar mira dacă peste ceva timp ar apărea un reportaj cu dl Rjavitin, care ar spune că a fost influențat de către ONG-uri, de către presa de la Chișinău să facă anumite declarații. Deci a luat ceva timp, vedem că la 4 februarie apare acest video în care dl Rjavitin vine să explice cum a evadat și motivele lui de evadare, precum și cum au fost distorsionate acele declarații ale dumnealui din 2015.”

Din cauza tuturor abuzurilor care s-au întâmplat în așa-numita „armată transnistreană” este un număr foarte mic de recruți...


Europa Liberă: Scopul acestui reportaj care ar fi?

Alexandru Postică: „Este evident scopul propagandistic, pentru că într-un final vedem că nu a fost pusă în joc soarta dlui Rjavitin sau motivele care l-au făcut să evadeze, ci cât îi de bine să-ți satisfaci serviciul militar în regiunea transnistreană, în așa-numitele „forțe militare transnistrene”. Aș putea menționa că, la momentul actual, din cauza problemei demografice și nu doar, din cauza tuturor abuzurilor care s-au întâmplat în așa-numita „armată transnistreană”, este un număr foarte mic de recruți. Prin urmare, ei întreprind tot felul de manipulări pentru a convinge tinerii să-și satisfacă acel serviciu militar anume în unitățile militare din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Există măcar vreo presupunere că a fost presat să facă aceste declarații?

Alexandru Postică
Alexandru Postică


Alexandru Postică: „Deci, eu vă pot spune că o concluzie în acest sens ar putea să dea un psiholog, un doctor, un specialist, care ar putea discuta confidențial cu dl Rjavitin. Aș putea menționa doar că termenul îndelungat de la reținerea lui și apariția primului video ne dă de bănuit că el nu a fost pregătit pentru asemenea declarații sau că cei care au gestionat acest proces au stabilit alte căi de a prezenta public situația dlui Rjavitin și scopul acestuia. Aș mai putea menționa în acest sens alte apariții ale unor deținuți politici în perioada 2010-2011 și aici m-aș referi și la domnii Vardanean și Cazacu, care, în urma unei detenții îndelungate, ar fi recunoscut că au colaborat cu serviciile secrete moldovenești și se căiesc sincer în fața așa-numitului „popor transnistrean”. În realitate, după ce dânșii au fost eliberați și au primit asistența necesară - psihologică și medicală -, dânșii au putut deja relata ce s-a întâmplat în realitate. Probabil vom afla mai multe detalii după ce dl Rjavitin va fi eliberat din unitatea militară și va trece acel curs de reabilitare. Între timp, după mine apare o situație foarte bizară în momentul în care un tânăr evadează dintr-o unitate militară, acum cinci ani de zile, și este reînrolat tot în aceeași unitate militară. Vă dați seama că d-lui este obligat acum să desfășoare acest serviciu militar încă cinci luni, după cum menționează, pentru a evita acea condamnare penală. Deci, acestea sunt declarațiile lui. Este evident că, în asemenea circumstanțe, eu aș avea dubii în ceea ce privește declarațiile acestea.”

Europa Liberă: Voi în continuare nu aveți acces la el, nu are acces un medic, un avocat, da?

Apare o situație foarte bizară în momentul în care un tânăr evadează dintr-o unitate militară, acum cinci ani de zile, și este reînrolat tot în aceeași unitate militară...


Alexandru Postică: „Solicitările rămân aceleași pe care le-am formulat și anterior. Este bine că d-lui este în viață, dar oricum sunt foarte multe semne de întrebare pe care noi le-am formulat în apelurile noastre, în interpelările noastre, care au fost expediate inclusiv așa-numitor „organe de urmărire penală” din stânga Nistrului, la care nu am primit niciun răspuns.”

Europa Liberă: Și atâta timp cât nu l-a văzut un medic, este greu de spus într-adevăr...

Alexandru Postică: „Noi suntem juriști, iar aici este nevoie de consilierea unui psiholog, care ar putea discuta cu dl Rjavitin, ca să vadă într-adevăr care au fost circumstanțele care l-au determinat să facă aceste declarații. Doar după concluzii în acest sens, vom putea comenta și noi.”

  • 16x9 Image

    Eugenia Crețu

    Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Sibiu (România) și lucrez în presa din R. Moldova din anul 2007. Am început ca reporteră la o agenție de presă, am scris pentru un site de știri, am fost editoare la ziar și am filmat reportaje și documentare TV. La Europa Liberă Moldova sunt din 2014, iar acum sunt editoare-șefă.

XS
SM
MD
LG