Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

05 Feb. 2020 / 14:59

Obiectivele Programului încheiat cu FMI au fost atinse în mare parte

Republica Moldova intenţionează, după încheierea actualului program în luna martie curent, să încheie un nou program cu Fondul Monetar Internaţional. Declaraţia a fost făcută de către prim-ministrul Ion Chicu în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de încheierea vizitei misiunii FMI în ţara noastră. Premierul a precizat că va cere vizita unei noi misiuni care să stabilească un nou program al ţării noastre cu FMI.

„Republica Moldova a reuşit să finalizeze acest program cu succes. Ţara a avut trei guverne, două campanii electorale şi patru miniştri ai Finanţelor. Evoluţiile bugetar în 2019 au fost la nivelul pe care le-am aşteptat. Este o dovadă a maturităţii sistemului bugetar al Republicii Moldova, care a devenit imun faţă de tulburările politice din ţară. Programul curent va fi finalizat la 20 martie”, a declarat Ion Chicu.

În declaraţia sa, şeful misiunii FMI a confirmat raţionalitatea investiţiilor masive în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii, atenţionând asupra necesităţii de consolidare a capacităţilor de management al investiţiilor publice.

„Performanţele programului au fost evaluate ca fiind puternice, iar toate criteriile au fost întrunite. Criteriile structurale vor fi finalizate până la întrunirea consiliului din luna martie. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de aproximativ 20 de milioane de dolari SUA. Obiectivele programului susţinute de FMI au fost atinse în mare parte, reformele ample realizate de autorităţi au dus la reabilitarea sistemului bancar şi consolidarea guvernanţei în sistemul financiar, consolidând astfel stabilitatea macro-economică şi financiară. Progresul atins este apreciat având în vedre instabilitatea politică din Republica Moldova”, a declarat  Rubén Atoyan, şeful Misiunii FMI.

Programul pe trei ani al autorităţilor moldoveneşti, susţinut de FMI, a fost aprobat pe 7 noiembrie 2016. El este finanţat printr-un credit în valoare totală de 182 milioane de dolari SUA, din care circa 160 milioane de dolari SUA au fost deja debursate.

Comentarii