Ştiri

Sursa imaginii: agrobiznes.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

04 Feb. 2020 / 19:18

Irigarea terenurilor agricole, în discuţie la Chişinău

Irigarea terenurilor agricole, problemele ce împiedică sporirea eficienţei irigării şi a utilizării raţionale a resurselor de apă, dar şi exemple de succes de implementare a proiectelor de acces la infrastructura de irigare au fost discutate astăzi în cadrul celei de-a VI-a ediţii a conferinţei anuale de profil, organizată cu suportul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova şi Proiectului USAID/Agricultura Performantă în Moldova, relatează Moldova 1.

Anul trecut, zeci de fermieri au ales să îşi dezvolte afaceri în arii cu acces la sisteme centralizate de irigare, aceştia fiind implicaţi în cultivarea căpşunului, sfeclei de zahăr, legumelor şi chiar a strugurilor de masă.

Doar zece la sută din terenurile arabile din Moldova sunt irigate. Şi asta pentru că majoritatea sistemelor centralizate sunt vechi. Agricultorii spun că nu pot produce culturi cu valoare adăugată înaltă dacă nu irigă terenurile, mai ales că în ultimii ani lipsa precipitaţiilor a devenit o problemă acută.

Producătorul agricol Aurelia Cecoi din satul Roşcani, raionul Anenii Noi, gestionează 47 de hectare de teren agricol, pe care cultivă morcovi, cartofi, ceapă şi sfeclă roşie. 30 de hectare, pe care le-a arendat anul curent, sunt amplasate în apropiere de Zona de irigare Roşcani. Antreprenorul spune că a obţinut o recoltă bogată datorită sistemelor de irigare renovate. 

Graţie unui credit nerambursabil de aproape două milioane de lei de la Fondul de Investiţii de Dezvoltare Durabilă, 61 de fermieri din Anenii Noi îşi pot iriga terenurile agricole.

Autorităţile susţin că în ultimii cinci ani au fost reabilitate zece sisteme centralizate, care pot fi utilizate pentru irigarea a 13 mii de hectare.

În Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar zece au fost reabilitate în perioada anilor 2010-2015, cu sprijinul Guvernului SUA.

Comentarii