/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Grigoriu propune crearea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru investigarea „laudromatului rusesc”

missing
28 ianuarie 2020, ora 12:14

Deputata PPDA Inga Grigoriu a propus un proiect de hotărâre care prevede crearea unei comisii parlamentare de anchetă  pentru elucidarea circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar – bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces.

„Lesne se vedea că pe conturile bancare sumele venite nu se rețineau mai mult de 15 minute. Banca Națională a Moldovei și Serviciul și Prevenire și Combatere a Spălării Banilor se pare că au întreprins măsuri insuficiente în vederea stopării acestor operațiuni”, a spus Grigoriu în cadrul unei conferințe de presă.

Parlamentara a mai precizat că nu este primul caz de spălare de bani.

„Cazuri de spălări de bani noi am avut  și anterior, dar aceasta este o schemă inedită. Modul în care se spălau banii este unul incredibil de simplu. Cum a fost posibil, unde au fost instituțiile statului? De ce nimeni nu a luat decizie? De ce organele de ocrotire a normelor de drept, organele de anchetă, instituțiile de resort au asistat la aceste tranzacții de miliarde de dolari, fără a întreprinde mai multe acțiuni”, se întreabă Grigoriu.

Amintim că jurnaliștii au aflat despre schema de spălare de bani din Federația Rusă prin R. Moldova, pe care au numit-o „laundromatul rusesc”, abia în 2014. O amplă schemă de spălare de bani a fost dezvoltată în anii 2012-2014. Mai mulți politicieni ruși și organizații criminale au transferat 20 de miliarde de euro unor companii off-shore. Procesul era legalizat de judecători din R. Moldova, iar banii erau transferați în străinătate prin intermediul băncilor moldovenești. Autoritățile au declarat că nu au putut să prevină acest fenomen.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram