Ştiri

Sursa imaginii: mobi.bani.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

14 Ian. 2020 / 11:00

Experţii economici prognozează noi majorări de preţuri în acest an

Experţii economici prognozează noi majorări de preţuri pentru anul 2020. În comparaţie cu 2019, când s-au majorat mai mult preţurile la produsele alimentare şi cele agricole, anul acesta experţii aşteaptă majorări la un şir de servicii, precum transportul urban, energie electrică şi gaze naturale, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Pentru anul curent Ministerul Finanţelor a prognozat o rată a inflaţiei de 5,7%. Experţii sunt de părere că acesta este un obiectiv realizabil.

„Izvoare puternice de creştere a preţurilor nu se prevăd. O problemă sunt preţurile administrative, deoarece multe au fost menţinute artificial pe parcursul ultimilor ani şi acum va trebui să fie majorate, deja a fost majorat preţul la transport între localităţi. Cel mai probabil vom avea şi o majorare a preţului la transport în interiorul localităţilor, în special când vorbim de Chişinău. În alte localităţi nu cred că va fi această majorare”, a declarat expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.  

„Poate vom avea o uşoară majorare la produsele energetice, în rest, elemente de creştere a preţurilor nu se prevăd. Nu cred că, cel puţin nu există premise ca să avem probleme pe piaţa valutară, cererea şi oferta de valută este stabilă (…) Cred că în 2020 vom avea o creştere a preţurilor cu mult mai mică decât în 2019, cel mai probabil vom fi în zona de 5%, plus-minus jumătate de procent, dacă nu se vor întâmpla anumite situaţii excepţionale, atunci chiar vom avea o inflaţie sub 5%”, a adăugat Veaceslav Ioniţă.  

Comentarii