Mii de iranieni au protestat pe străzile din Teheran, dar și din alte orașe ale țării
Externe 13 ianuarie 2020, 16:44 | 1005

Mii de iranieni revoltați au ieșit în stradă pentru a denunța politica regimului de la Teheran. Manifestanţii cer demisia actualilor lideri după ce autoritățile au recunoscut că au doborât din greşeală avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord.

Cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Așa a încercat regimul iranian să disperseze protestatarii adunați pe străzile din Teheran și alte mari orașe ale țării.

Unii manifestanţi au scandat „Moarte dictatorului!”, furia lor fiind îndreptată împotriva ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Republicii Islamice. Alții au rupt posterele imense cu generalul Qassem Soleimani, considerat erou național și deplâns acum câteva zile de milioane de iranieni. În semn de sfidare faţă de guvern, studenții care au protestat în fața Universității din Teheran au evitat să calce în picioare steagul Statelor Unite ale Americii şi al Israelului.

Protestele au izbucnit la scurt timp după ce armata iraniană a recunoscut că a doborât avionul ucrainean care s-a prăbuşit miercuri cu 176 de pasageri la bord și și-a cerut scuze. Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a invocat o „eroare umană” și a explicat că aeronava a fost lovită în contextul în care țara sa se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak drept ripostă la asasinarea de către Statele Unite a generalului Qassem Soleimani. Scuzele regimului de la Teheran nu sunt suficiente, au atenționat oficialii canadieni.

Asumarea responsabilității de către Teheran este un pas înainte, a spus și președintele ucrainean, Vladimir Zelenski. Liderul de la Kiev a precizat însă că responsabilii trebuie pedepsiți, iar familiile victimelor trebuie despăgubite de autoritățile iraniene. 

Opinia ta contează. Comentează!