În sate, gospodarii taie porcul, cum au apucat din bătrâni
Social 6 ianuarie 2020, 20:10 | 10677

În sate, gospodarii taie porcul, cum au apucat din bătrâni. Echipa noastră de filmare a mers în satul Rădeni, raionul Călărași și a văzut că tradiţiile sunt respectate întocmai. Evenimentul este unul foarte important. Un adevărat ritual!

Tăierea porcului de Crăciun este o tradiție respectată cu sfințenie de familia Gori. Anul acesta, oamenii au crescut un godac de 120 de kilograme. A fost hrănit bine, recunoaște stăpânul casei.

La eveniment au venit și rudele gospodarului. Pentru că pofta de șoric e prea mare, repede s-au apucat de pârjolit porcul.

Obiceiul spune că după ce a fost pârjolit, pe porc se aruncă o plapumă veche, pentru ca cei mici să-l încalece.

Copii se bucură, iar carnea devine mai bună, spun localnicii.

Unul curăță urechile, altul - coada. Iar cine o curăță, acela mușcă primul din ea.

După care sunt serviți și cei din jur. Șoricul e pe placul tuturor.

În popor se spune că dacă în inima porcului tăiat este mult sânge, gazda va fi bogată.

La amiază se face pomana. Primii serviți sunt bărbații, care au participat la sacrificarea animalului.

Femeile sunt cele care preiau responsabilitățile culinare.

Pe lângă bucatele din carene, gospodinele fac ”crăciunei”, colaci și plăcinte cu brânză de oi.

Iar printre lucru se mai și colindă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie