Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

29 Dec. 2019 / 12:30

Moldovatransgaz: Modificarea tarifelor la transportul gazelor nu va influenţa tarifele pentru consumatorii finali

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a revizuit tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestate de Moldovatransgaz. Modificarea tarifului respectiv pentru consumatorii Republicii Moldova nu va conduce la majorarea tarifelor la gaze naturale pentru consumatorii finali din ţară, a anunţat Moldovatransgaz, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Transportatorul de gaze naturale precizează că vechiul tarif a fost stabilit în martie 2018, luându-se în calcul volumul de gaze naturale total transportat pe teritoriul Republicii Moldova. În 2019, volumul de transportare a gazelor naturale pe teritoriul ţării noastre în regim tranzit s-a diminuat considerabil, cu 88,9 la sută (în sistem revers) şi cu 93,5 la sută (sistem clasic).

Modificarea tarifului a fost determinată şi de actualizarea mărimii uzurii şi a rentabilităţii, luând în considerare introducerea noilor active materiale pe termen lung şi a activelor nemateriale în perioada 2018-2019.

Noile tarife, aprobate de ANRE, vor fi aplicate provizoriu până la intrarea în vigoare a noii Metodologii de calculare, aprobare şi aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, care va pune în aplicare un nou model de calculare a tarifelor de transport gaze pe baza principiului „intrare - ieşire”.

Noul tarif pentru utilizatorii de sistem din Republica Moldova este de 251,67 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, iar pentru tranzitul gazelor - 203,3 lei.

Comentarii