Igor Dodon propune ca din rezervele valutare ale BNM să fie retras un miliard de dolari
Politic 27 decembrie 2019, 16:02 | 3530

Igor Dodon lovește direct în economia țării, iar realizarea ideilor sale ar putea să ducă la o creștere bruscă a prețurilor și la o inflație de două cifre. Este opinia experților economici după ce șeful statului a declarat aseară, într-o emisiune televizată, că un miliard de dolari din rezervele valutare ale Băncii Naționale trebuie scos și redirecționat pentru lucrări de infrastructură și modernizare.

Igor Dodon a adăugat că o astfel de decizie, de retragere a banilor din rezerva BNM, ar trebui să o ia Guvernul. Experții economici spun însă că Igor Dodon dă dovadă de iresponsabilitate și că prin declarațiile sale lovește direct în economia țării.

Veaceslav Negruța a mai spus că scoaterea rezervelor valutare din Banca Națională ar putea să fie făcută prin punerea în circulație a unei mase de lei, neacoperită de BNM, dar în acest caz se vor produce scumpiri necontrolate și destabilizarea pieței valutare. Cu alte cuvinte, euro și dolarul ar putea ajunge din nou la cote record, iar inflația va bate dur în buzunarele cetățenilor. Cât despre declarația lui Igor Dodon, precum că toate rezervele valutare ale Republicii Moldova s-ar păstra la Washington, Veaceslav Negruța spune că e vorba de un fals ordinar.

Ideea președintelui țării este criticată și de către directorul executiv al centrului independent Expert-Grup, Adrian Lupușor.

Adrian Lupușor a mai spus că dacă se va decide scoaterea unui miliard de dolari din rezervele Băncii Naționale, leul moldovenesc se va deprecia puternic și va duce la o creștere bruscă a prețurilor, cu o inflație de două cifre. Șefa secției comunicare a Președinției, Carmena Lupei, nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție. Nici Banca Națională nu a venit deocamdată cu vreun comentariu la declarațiile șefului statului. 

Opinia ta contează. Comentează!