/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Legea-i lege, dar nu pentru toți. Deși este interzisă vânzarea țigărilor în apropiere școlilor, le-am cumpărat fără probleme

missing
24 decembrie 2019, ora 08:01

Doar jumătate din cele aproape 300 de gherete ce vând țigări lângă școli sau spitale au fost evacuate. De altfel, autoritățile au decis ca în chioșcuri să fie vândute doar ziarele și cafeaua. Cele rămase continuă să comercializeze produse interzise. De asta s-a convins o reporteră de la TV8, care s-a dat drept cumpărătoare. Fără să întâmpine dificultăți, a procurat țigări, într-un caz chiar lângă o instituție de învățământ. Primarul general i-a amenințat pe vânzători că vor fi înăsprite controalele, iar gheretele oricum vor fi înlăturate.

Deși ordinul a fost dat încă acum două săptămâni, unii comercianți continuă să mai vândă produse de tutun. De exemplu, pe strada Miron Costin din sectorul Râșcani al capitalei am depistat mai multe gherete. La două dintre ele, am reușit să procurăm țigări fără nicio dificultate.

La o distanță de 300 de metri am dat de o altă gheretă unde se vând țigări. Mai mult, aceasta se află în apropierea Liceului Mihail Kogâlniceanu.

La cameră, una dintre vânzătoare a refuzat să ne spună de ce nu se conformează indicației primarului general, iar alta a precizat că șeful nu i-ar fi spus nimic despre scoaterea din vânzare a produselor de tutungerie.

De cealaltă parte, proprietarul gheretelor a declarat că nu există nicio hotărâre a instanței de judecată.

VALERIU, PROPRIETAR DE GHERETE: „Nu riscați să fiți evacuați forțat? Poate fi ridicată forțat în două cazuri. Dacă este expirată notificarea, ceea ce nu este sau dacă nu există o hotărâre a instanței de judecată”.

Pretorul sectorului Râșcani nu a fost de găsit pentru o reacție. Între timp, viceprimarul capitalei, Victor Chironda, a declarat că a fost elaborat un grup de lucru care va realiza un regulament și un concept de organizarea comerțului în gherete, iar săptămâna aceasta va avea loc prima ședință.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMAR DE CHIȘINĂU: „Trebuie să înțelegem un lucru. Aceasta nu înseamnă reamplasarea gheretelor sau că numărul lor se va extinde la nesfârșit. Noi nu vom mai amplasa gherete, tonete și fel de fel de drăcării ce mai sunt pe toate străzile din oraș”.

Viceprimarul a mai menționat că în ultimele zile a respins zeci de autorizații ce vin în adresa Direcției Generală Arhitectură.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMAR DE CHIȘINĂU: „Eu nu înțeleg, noi nu avem magazine, încăperi. De ce toată lumea tinde să vândă toate celea în gherete. Am spus că vindem doar cafea și ziare”.

Astfel, Chironda a solicitat pretorilor să facă o inventariere pentru fiecare sector, referitor la numărul de gherete de orice tip și un plan de evacuare pentru toate.

Cu o reacție a venit și primarul general al capitalei, Ion Ceban: „Dacă nu ați înțeles că trebuie să scoateți din comerț produsele din tutun, acum nici atât să nu așteptați discuții. Voi dispune înăsprirea controalelor și înlăturarea imediată a gheretelor”, a comentat acesta pe rețelele de socializare.

La începutul lunii decembrie, Primăria Chișinău a anunțat că circa 300 de gherete, în care se comercializează produse de tutungerie, amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a centrelor medico-sanitare, urmau a fi evacuate în decurs de o săptămână. Până astăzi, doar jumătate din ele au fost evacuate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram