Noul proprietar al Aeroportului Chișinău: Oligarh rus, fost șef la Gazprom, deținătorul celei mai scumpe case din Londra
Economic 23 decembrie 2019, 17:29 | 3847

Un miliardar rus este noul beneficiar al Aeroportului Chișinău! Este vorba despre Andrei Goncearenko, un fost top-manager al gigantului ”Gazprom”. Anunțul a fost făcut astăzi de Goncearenko, după ce ieri, miliardarul Nathaniel Rothschild a cedat cota sa de 95 la sută din compania concesionară a Aeroportului, „Avia Invest” SRL, controlată de Ilan Șor. Igor Dodon nu ar ști despre transmiterea principalei aerogări a Republicii Moldova în gestiunea miliardarului rus.

În același comunicat, compania „Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, confirmă că a cedat controlul asupra firmei către „Komaksavia Airport Invest” Ltd, în proporție de 95 la sută, beneficiarul căreia este miliardarul rus Andrei Goncearenko. Se întâmplă după ce ieri, compania lui Rothschild, ”NR Investments Limited”, a anunțat că renunță la Komaksavia Airport Invest și nu mai deține Avia Invest-ul. Rugat să comenteze aceste evenimente, președintele Igor Dodon a spus că a aflat din presă despre faptul că Nathaniel Rothschild a renunțat la „Avia Invest”.

Dodon a mai spus, din numele Guvernului, că autoritățile de la Chișinău vor insista pe întoarcerea dreptului statului de a gestiona Aeroportul prin anularea acordurilor de concesionare, semnate de guvernările precedente. Întrebat dacă noul proprietar al „Avia Invest” ar fi un milionar rus, conform informațiilor apărute în presă, Igor Dodon a răspuns că nu cunoaște despre așa ceva. Și directorul SIS, Alexandr Esaulenco, spune că nu știe multe despre aceste tranzacții.

Amintim că pe 19 august curent, „NR Investments Limited” a cumpărat „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Mai exact, „NR Investments Limited” a achiziționat o participație de 95 la sută la „Avia Invest”, printr-o tranzacție în offshore. Atunci, autoritățile de la Chișinău declarau că nu a existat niciun acord între Guvern și „NR Investments Limited”. Cât despre „Avia Invest”, care a acceptat să-și vândă acțiunile lui Rothschild, aceasta a luat în concesiune Aeroportul Chișinău în anul 2013, pentru o perioadă de 49 de ani. De atunci, firma, care ar fi controlată de Ilan Șor, şi-a schimbat de câteva ori proprietarii. „Avia Invest” avea un capital social de 85 de milioane de lei și era divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. Pe 12 septembrie curent, premierul Maia Sandu anunța că Guvernul a depus o cerere de chemare în judecată a firmei „Avia Invest” și a solicitat instanței recunoașterea nulității contractului de concesiune a aeroportului și a terenului aferent acestuia. Ulterior, pe 4 octombrie, președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Igor Munteanu, a prezentat un raport de 40 de pagini privind concesionarea Aeroportului Chișinău și a declarat că așa-numitul concurs de concesionare a Aeroportului a fost viciat din start și că aerogara trebuie să revină imediat în gestiunea statului. 

Opinia ta contează. Comentează!