Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com:BNM

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

21 Dec. 2019 / 15:45

Noi monede comemorative în Moldova

Un nou set din şase monede comemorative a lansat Banca Naţională a Moldovei (BNM). Prezentarea acestora a avut loc într-o atmosferă festivă la Muzeul Naţional de Artă, monedele fiind dedicate oamenilor de cultură: Gheorghe Vrabie, Mihai Volontir, Serghei Lunchevici, Glebus Sainciuc, Zinaidei Pally şi Domnicăi Darienco, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Monedele au fost înmânate rudelor şi instituţiilor unde au activat aceste personalităţi de către guvernatorul BNM, Octavian Armaşu.

„Moneda comemorativă şi jubiliară depăşeşte caracterul de mijloc de plată prin valoarea în sine a metalului preţios din care e bătută moneda, dar şi prin valoarea culturală, general umană. Este un adevăr pe care-l comportă şi emiterea celor 14 monede de aur şi argint din acest an”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, citat de Mesager.

În acelaşi timp, primul guvernator al BNM, Leonid Talmaci, a făcut o incursiune în istoria monedei naţionale, autorul căreia a fost regretatul artist plastic Gheorghe Vrabie, relatează Mesager.

„Sunt ferm convins că moneda consacrată lui Gheorghe Vrabie este un semn de recunoaştere a celui care a devenit o parte importantă a istorie monetare a Republicii Moldova”, susţine Leonid Talmaci.

BNM mai emite monede în seriile „Personalităţi”, „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei”, „Monumentele Moldovei”. Acestea relevă figuri marcante ale culturii naţionale, locuri de importanţă istorică sau tradiţiile spaţiului românesc. De asemenea, o serie de succes este „Cartea Roşie a Republicii Moldova” - un şir de piese dedicate florei şi faunei.

Prima monedă comemorativă a fost lansată în anul 1996 şi a fost dedicată împlinirii a cinci ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova.

Comentarii