Image-Description
Propunerea unui deputat român privind finanțarea directă a presei independente din R.Moldova
Politic 20 decembrie 2019, 08:48 | 1714

România trebuie să finanțeze presa independentă și de calitate din Republica Moldova, care luptă pentru supraviețuire într-un mediu ostil dominat de propaganda rusească. Propunerea aparține deputatului de la București, Matei Dobrovie.

„Am discutat foarte mult despre creșterea prezenței mediatice peste Prut, despre contracararea propagandei rusești, dar s-a făcut foarte puțin. Astăzi vin să vă prezint un proiect cu adevărat revoluționar, intitulat Fondul de Cooperare Mass-Media România-Republica Moldova, care își propune pe de o parte să crească prezența mediatică românească dincolo de Prut, pe de altă parte să contracareze propaganda rusească, care este extrem de agresivă acolo. Vă reamintesc că 90 la sută din televiziunile din RM sunt deținute de vechiul oligarh Plahotniuc și de cel nou, Dodon, care este prorus. România a finanțat de-a lungul timpului, din păcate, organe de presă care făceau deservicii de imagine României și cetățenilor ei. România trebuie să construiască acolo, trebuie să facem mult mai mult decât filme istorice date la TVR Moldova”, a declarat Dobrovie, de la tribuna Camerei Deputaților.

Prin proiectul său, deputatul român propune crearea unui spațiu informațional comun.

„Trebuie ca televiziunile românești să treacă Prutul, să fie preluate pe cablu acolo, iar cele de acolo să vină aici pe cablu, trebuie să încurajăm acest schimb de experiență între jurnaliști, profesionalizarea jurnaliștilor de pe cele două maluri”, a subliniat el.

Mecanismul pe care-l propune Matei Dobrovie, pentru ca banii contribuabililor din România să nu mai fie risipiți pentru finanțarea propagandei oligarhice locale din Republica Moldova, presupune crearea, printr-un administrator de granturi, a unui fond de cooperare și coeziune mass-media România - R.Moldova, astfel încât să fie finanțate direct și aplicate pe granturi organizațiile de mass-media, organele de presă independente și de calitate. În caz că nu va fi respectat codul deontologic al jurnalistului, finanțările ar trebui să fie sistate.

Opinia ta contează. Comentează!