Un cetățean rus, de 39 de ani, ar fi autorul atacului produs în preajma sediului FSB
Externe 20 decembrie 2019, 16:40 | 1552

Individul care aseară a deschis focul în preajma sediului Serviciului Federal de Securitate din Moscova ar fi un bărbat de 39 de ani, care locuia într-o suburbie a capitalei Rusiei. Informații despre identitatea suspectului apar în presa locală, dar nu au fost confirmate încă de autorități. Deocamdată, nu există niciun indiciu cu privire la motivaţiile atacatorului, care a ucis un om și a rănit alți cinci.

Atacul s-a produs în jurul orei locale 18:00. Înarmat cu o pușcă Kalașnikov, bărbatul a deschis focul asupra sediului central al FSB, care este clădirea fostului KGB sovietic și se află la câteva sute de metri de Kremlin. Ofițerii serviciilor de securitate au ripostat imediat.

Forțe impresionante de securitate au intervenit și au izolat zona, iar martorii cuprinși de panică au fost adăpostiți în clădirile din apropiere.

Au urmat mai multe schimburi de focuri, în urma cărora un agent FSB a murit, iar alți patru și un civil s-au ales cu răni multiple. La aproape o oră după ce a deschis focul, suspectul a intrat în vizorul unui lunetist și a fost împușcat mortal. Autoritățile nu s-au grăbit să-i confirme identitatea. Au precizat doar că individul a acționat singur. În schimb, mai multe publicații locale au anunțat numele şi prenumele acestui bărbat, care ar fi locuit în Podolsk, la 40 de kilometri sud de Moscova. Potrivit Agenției Interfax, la scurt timp după atac, în locuința acestuia au fost efectuate percheziții, iar mai multe arme au fost confiscate. Părinții suspectului le-au povestit jurnaliștilor ruși că băiatul lor era un om singuratic, nu era căsătorit și nu avea prieteni. În prezent, nu era angajat, dar lucrase anterior în cadrul mai multor firme de securitate. Era în schimb pasionat de tirul sportiv și visa să devină profesionist. Deocamdată, nu există indicii în privința motivelor ce l-au determinat să deschidă focul. Presa de la Moscova speculează însă că incidentul ar avea legătură cu anumite declarații ale președintelui Vladimir Putin, făcute în cadrul conferinței de presă anuale susținută de liderul de la Kremlin cu câteva ore înainte de atac. Coincidență sau nu, în Rusia, era sărbătorită joi ziua agenţilor de contraspionaj militar. O anchetă deschisă de autorități ar urma să elucideze cazul. 

Opinia ta contează. Comentează!