Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

19 Dec. 2019 / 12:17

Parlamentul a adoptat politica bugetar-fiscală şi vamală a Republicii Moldova

Parlamentul a adoptat, în şedinţa de astăzi, politica bugetar-fiscală şi vamală a Republicii Moldova, în lectura finală.

Proiectul prevede modificarea mai multor acte legislative pentru ajustarea cadrului legal în vederea consolidării capacităţilor statului la colectarea veniturilor bugetare şi eficientizării administrării fiscale şi vamale. S-a urmărit asigurarea unor reguli clare de impozitare, favorabile unui mediu investiţional atractiv, precum şi stimularea unor procese economice întru dezvoltarea ţării.

Proiectul a fost elaborat în baza propunerilor, inclusiv din partea societăţii civile, inclusiv mediul de afaceri, Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, altor instituţii.

Printre cele mai importante măsuri prevăzute în proiectul politicii bugetar-fiscale şi vamale se numără menţinerea impozitului pe venitul persoanelor fizice la nivel de 12% şi de 7% pentru gospodăriile ţărăneşti, dar şi păstrarea actualelor cote TVA şi accize, cu excepţia celor pentru autoturismele de lux, reducerea de la 12 la 6 la sută a impozitului pe venit aplicat pe donaţii, anularea obligaţiei de înregistrare a facturilor fiscale în Registrul general electronic al facturilor fiscal ş.a.

Deputaţii au susţinut documentul cu 60 de voturi.

Parlamentarii vor reveni, în anul 2020, la examinarea situaţiei privind cota TVA, în special aplicat la producţia agroindustrială, pentru a soluţiona conceptual problema anumitor discrepanţe în acest sens, dar, totodată, fără a distorsiona sistemul fiscal al ţării.

Comentarii