Ştiri

Sursa imaginii: economica.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

19 Dec. 2019 / 13:45

Bugetul de stat pentru 2020 a fost adoptat în lectura finală

Parlamentul a votat în lectura a doua – finală - proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, cu 56 din 77 voturi ale deputaţilor prezenţi în sală.

Proiectul a fost elaborat în baza prognozei dezvoltării economiei în 2020-2022 şi obiectivelor politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru anul viitor. Totodată, proiectul se bazează pe priorităţile care derivă din Programul de activitate a Guvernului, Acordul de Asociere cu UE, alte angajamente asumate faţă de partenerii de dezvoltare.

Principalele măsuri de politici pe care este construit proiectul bugetului se referă la continuarea reformelor structurale economice şi sociale, extinderea autonomiei financiare locale, creşterea salariilor pentru majoritatea angajaţilor bugetari, implementarea programelor de asistenţă socială ca populaţiei cu venituri mici.

După prezentarea proiectului în prima lectură, au parvenit 131 de amendamente, dintre care 63 au fost susţinute. În rezultatul modificărilor de ordin redacţional, către lectura a doua indicatorii generali ai bugetului de stat – venituri şi cheltuieli – au rămas nemodificaţi.

Astfel, potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2020, veniturile acestuia vor însuma 44 136,6 mil. lei, cu o majorare de 8,6% faţă de 2019 (rectificat), datorită creşterii preconizate a impozitelor şi taxelor, TVA fiind în continuare cea mai importantă sursă.

Cheltuielile bugetului de stat vor constitui cca 51 551,9 mil. lei, cu 11,3% mai mult faţă de 2019. Acestea sunt determinate de necesitatea asigurării financiare a priorităţilor ramurilor, conform documentelor de politici naţionale şi sectoriale; continuării reformelor în derulare din domenii: protecţie socială, sistemul educaţional, sănătate, ordine publică, justiţie; asigurării implementării sistemului de remunerare a muncii în sectorul bugetar; precum şi asigurării financiare a proiectelor şi acţiunilor prevăzute în acordurile cu partenerii de dezvoltare.

Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de cca 7 415,3 mil. lei.

Finanţarea deficitului bugetului public naţional în anul 2020 se va efectua din surse interne şi externe, în special prin valorificarea împrumuturilor pentru finanţarea proiectelor din surse externe şi pentru susţinerea bugetului, emisiunea valorilor mobiliare de stat, acţiuni în formă de participare în capital, alte creanţe interne ale bugetului, precum şi din mijloacele băneşti din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public naţional.

Comentarii