Curtea de Apel București a respins cererea de extrădare a profesoarei din Turcia
Social 19 decembrie 2019, 00:53 | 1126

Bucureștiul a respins cererea de extrădare în Turcia a fiicei fostului director al liceelor „Orizont” din Republica Moldova. Tânăra, profesoară la Liceul Internațional de Informatică din București, a fost reținută în dimineața zilei și a fost însă eliberată la scurt timp. Informația ne-a fost confirmată de Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției române. Ulterior, Curtea de Apel București a respins cererea autorităților de la Ankara privind extrădarea profesoarei.

Profesoara Bușra Zeynep Șen, reținută în dimineața zilei de polițiști, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan, este acuzată de terorism, „membră a unei grupări teroriste armate”, anunța Digi24, cu trimitere la surse judiciare. Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a declarat pentru postul nostru de televiziune că polițiștii au pus în executare un mandat de aducere, emis pe numele unei persoane de 24 de ani.

În cursul după amiezii, procurorul a cerut respingerea solicitării de extrădare și Curtea de Apel București a acceptat. „Din studierea mandatului apreciez ca extrădarea este cerută din motive politice. Parchetul solicita respingerea cererii de extrădare”, a spus procurorul de caz, citat de presă. ”Sunt foarte fericită, vreau să mulțumesc autorităților române”, a declarat profesoara, după ce instanța s-a pronunțat. Avocata acesteia a spus că Bușra Zeynep Șen era acuzată că ar fi făcut parte dintr-o grupare teroristă. În vârstă de 24 de ani, Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și este căsătorită cu un cetățean al României. Bușra Zeynep Șen este fiica fostului director al rețelei de licee „Orizont” din Republica Moldova. Anul trecut, șapte persoane din liceele „Orizont”, fondată și condusă de către cetățeni turci, au fost expulzate din Republica Moldova. Expulzarea lor a provocat un val de critici. Amnesty International a calificat acțiunea drept răpire ilicită de persoane. Cazul a ajuns deja la CEDO, iar mai mulți oficiali s-au arătat dezamăgiți de felul în care au reacționat autoritățile de la Chișinău. În replică, guvernarea de atunci susținea că expulzarea celor șapte profesori turci a avut loc absolut legal, fiind invocată implicarea într-o organizație islamistă. 

Opinia ta contează. Comentează!