Image-Description
Primul caz de deces de gripă în R.Moldova. O fetiță de 14 ani a murit la Cahul
Social 18 decembrie 2019, 13:37 | 2073

Gripa a făcut o primă victimă din acest sezon în Republica Moldova. Este vorba despre o adolescentă de 14 ani, revenită din Marea Britanie, care a decedat la Spitalul raional Cahul în urma complicaţiilor generate de gripă.

Fata, însoțită de mama sa, s-a adresat la medicul de familie din sat pe data de 9 decembrie 2019, după ce toată noaptea copila a avut febră.

„Au fost prelevate probe la această persoană. În laborator a fost stabilit virusul gripal de tip A(H3N2). Acum examinăm cauzele care au dus la acest deces. După datele de care eu dispun, ea s-a adresat a doua zi de la începutul simptomelor. Temperatura era foarte înaltă 40,2 grade. Medicul de familie i-a prescris tratamentul respectiv, i-a prescris monitorizare și undeva peste 6-9 ore situația s-a agravat. A chemat Urgența și a fost spitalizată”, a precizat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere Epidemiologică a Gripei din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Părinții fetiței acuză medicul de familie de neglijență, pentru că nu i-a acordat copilei ajutorul medical necesar.

Tatăl spune că medicul i-a pus o injecție pentru a-i diminua febra, după care i-a prescris mai multe infuzii de ceai și a trimis-o acasă. Tatăl spune că după vizita la medicul de familie, minorei i-a scăzut febra, însă la scurt timp, febra a crescut și au fost nevoiți să apeleze la ambulanță. Ajunși la spital, copila a intrat în comă, iar pe parcursul nopții a decedat.

Menționăm că, de la începutul sezonului rece în R.Moldova s-au înregistrat 9 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 5 în ultima săptămână.

În aceeaşi perioadă în Laboratorul virusologic al ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 235 probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute cu rezultat pozitiv la prezența virusurilor gripale în 2 probe – AH3N2. A fost confirmată prezența virusurilor non-gripale la 62 persoane.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale atenționează populaţia să se adresese imediat la medic în cazul primelor simptome de boală a gripei, pentru a primi tratamentul corespunzător, fără a recurge la remedii de autotratament.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie