Moldovagaz, despre tarife și importuri
Economic 17 decembrie 2019, 16:31 | 1714

Principalul furnizor de gaze pentru Republica Moldova rămâne Gazprom, a declarat astăzi în fața presei președintele Consiliului de administrație ”Moldovagaz”, Vadim Ceban. El a precizat că amendamentele la contractul de furnizare a gazelor vor fi semnate cu gigantul din Rusia cel târziu săptămâna următoare, pe o perioadă de trei ani. ”Moldovagaz” nu va cere o majorare de tarife, a declarat Vadim Ceban.

Șeful de la Moldovagaz a anunțat că datoria companiei către Gazprom a ajuns la 7,4 miliarde de dolari, dintre care malul drept al Republicii Moldova - fără regiunea transnistreană - este dator Rusiei cu peste 700 milioane de dolari. Vadim Ceban a subliniat că până săptămâna viitoare va fi semnată prelungirea, pe trei ani, a contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom. Potrivit lui, va rămâne aceeași formulă de calcul a tarifului de import, iar pentru anul viitor se estimează un preț mediu de 173-175 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Dacă Rusia și Ucraina nu vor reuși să se înțeleagă asupra semnării unui nou contract până la 1 ianuarie, Republica Moldova va asigurată cu gaze pe ruta transbalcanică, ceea ce presupune importul acestora din Rusia prin Marea Neagră, Turcia, Bulgaria, România și sudul Ucrainei, a specificat Vadim Ceban. Cât despre tarifele pentru consumatorii finali, el spune că anul viitor acestea urmează să rămână neschimbate, chiar dacă prețul de import al gazului a scăzut. Asta pentru că pe parcursul ultimilor doi ani s-ar fi acumulat devieri financiare și datorii către Gazprom, de 715 milioane de dolari, inclusiv 265 de milioane penalități.

Expertul comunității Watchdog, Valeriu Pașa, a declarat ieri în cadrul emisiunii ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV că ”așa-numite datorii către Gazprom” sunt rezultatul unor fraude de proporții.

Valeriu Pașa a mai declarat că un audit independent ar demonstra că Gazprom, prin deciziile sale manageriale proaste, a prejudiciat Moldovagaz de bani și astfel nu consumatorii din Moldova sunt datori Gazprom-ului, ci invers. Din acest motiv, dar și pentru că prețul de import a scăzut, tarifele la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să scadă. L-am întrebat pe directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, ce crede despre aceste declarații.

Vadim Ceban a recunoscut că la nivelul conducerii Moldovagaz a fost admis un management defectuos, dar s-a arătat sigur că de la numirea sa în funcție, astfel de practici nu mai sunt admise. Ceban a mai spus că, în prezent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică desfășoară un audit la Moldovagaz și dacă ANRE va demonstra că în tarif au fost introduse anumite costuri nejustificate, atunci Moldovagaz va reface calculele pentru revizuirea tarifului. 

Opinia ta contează. Comentează!