Compania IMAS a prezentat un sondaj privind situația social-politică din Moldova
Politic 17 decembrie 2019, 20:50 | 2692

Igor Dodon, Maia Sandu și Pavel Filip sunt cei mai puternici politicieni din Republica Moldova. Cel puțin așa arată datele celui mai recent sondaj realizat de compania de cercetare sociologica IMAS. Sondajul a fost realizat la comanda Public Media Grup.

Oamenii au fost rugați să spună și ce cred despre căderea Guvernului Sandu, și învestirea Guvernului Chicu.

34 la sută dintre cei chestionați de IMAS consideră că Guvernul Chicu este unul ”tehnocrat” și tot atâția, 34 la sută, spun că nu este. Aproape o treime dintre participanții la sondaj nu au răspuns la această întrebare.

Potrivit sondajului realizat de IMAS, dacă duminică ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate, în Parlament ar intra trei formațiuni politice - Partidul Socialiștilor, care ar acumula 32,1 la sută din voturi, Partidul Acțiune și Solidaritate, pentru care ar vota 22,7 la sută dintre cetățeni și PD, pentru care și-ar da votul 11,3 la sută dintre alegători. Sondajul mai arată că 65 la sută dintre cei chestionați consideră că direcția în care merge Republica Moldova este una greșită. 24 la sută consideră că direcția este una bună, iar 11 la sută nu au put să răspundă. Experții de la IMAS au constatat că numărul moldovenilor, care doresc unirea cu România este în continuă creştere. Potrivit sondajului, 34 la sută dintre cei intervievați ar vota, în cazul unui referendum, pentru Unire. În doar trei luni, ponderea unioniștilor a crescut cu patru puncte procentuale. În precedentul sondaj, realizat în luna septembrie curent, ponderea adepţilor curentului unionist era de 30 la sută. Datele investigaţiei IMAS mai arată că numărul adepților integrării europene, dar și al celor care preferă Uniunea Economică Euroasiatică a rămas aproape neschimbat. Mai exact, pentru apropierea de spațiul comunitar optează 58 la sută dintre participanţii la sondaj, iar pentru Uniunea Vamală - 50 la sută. Actualul sondaj a fost realizat în perioada 2-14 decembrie pe un eșantion de 1.090 de persoane din 90 de localități ale Republicii Moldova și are o marjă de eroare de trei la sută. 

Opinia ta contează. Comentează!