Ştiri

Sursa imaginii: TVR Moldova

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

17 Dec. 2019 / 12:50

Vadim Ceban despre asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale

Amendamentele la contractele de prelungire a gazelor naturale vor fi semnate cel târziu săptămâna viitoare, pentru o perioadă de trei ani. Asigurarea vine din partea preşedintelui Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, Vadim Ceban. Într-o conferinţă de presă, el a declarat că formula prin care se stabileşte preţul de achiziţie a gazelor naturale va rămâne neschimbată.

Pentru anul viitor preţul mediu anual ponderat va fi cca 173 - 175 dolari pentru o mie de metri cubi, posibil vor fi anumite ajustări, câţiva dolari la o mie de metri cubi. Ce ţine nemijlocit de acordurile tehnice, pentru a preleva gazele naturale de la Gazprom, noi trebuie să semnăm acordul tehnic cu Ucraina. Conform regulilor europene, noi trebuie să semnăm contract tehnic de operare. Noi am definitivat textele tuturor acordurilor şi aici vreau să menţionez că vor fi câteva acorduri. Primul acord tehnic pentru toate punctele de interconectare- Alexeevca, Grebinichi, Căuşeni, Orlovca. Noi avem o zonă de bilanţ comun Orlovca-Căuşeni, pe acest segment va fi semnat un contract separat şi vor fi semnate contractele de transport. Toate aspectele tehnice sunt coordonate. Noi nu avem întrebări cu partea ucraineană”, a spus Vadim Ceban.

În acelaşi timp, infrastructura necesară pentru a asigura transportul de gaze naturale spre ţara noastră pe coridorul transbalcanic a fost construită.  Autorităţile de la Chişinău au semnat deja şi acordurile de interconectare cu operatorii din Bulgaria, România, Ucraina, astfel că acest coridor a devenit o  alternativă viabilă pentru consumatorii de gaze naturale din Republica Moldova.

„Este în premieră când reuşim să accesăm acest coridor şi să avem o alternativă viabilă pentru consumatorii noştri. În trei luni noi am efectuat lucrări masive de reconstrucţie, inclusiv la staţia de măsurare Căuşeni. Am finalizat reparaţia capitală a Gazoductului Razdelinoie-Izmail. Am realocat din Programul investiţional 2020, pentru 2019,  cca 50 de miloane de lei. Deci, de fapt, suntem gata pentru revers. Acordurile de interconectare cu toţi operatorii din Bulgaria, România, Ucraina au fost semnate”, a menţionat preşedintelui Consiliului de Administraţie al Moldovagaz.

Totuşi, fiind întrebat de jurnalişti care va fi preţul gazului natural furnizat prin ruta alternativă transbalcanică, Vadim Ceban a spus că deocamdată nu se cunoaşte, dar la sigur ar putea fi mai mare.

„Până la 24 decembrie, regulatorul ucrainean trebuie să publice tariful de intrare în Ucraina şi ieşire din Ucraina. Aceste tarife încă nu au fost aprobate. Vom vedea care va fi decizia finală propusă de regulatorul din Ucraina. Acum nu pot să vă spun costul final. Cred că vom avea acestă informaţie în ianuarie-februarie, dar evident că vom găsi soluţii pe intern cu regulatorul nostru. La costul de achiziţie a gazelor cred că se va adăuga costurile de intrare ieşire din Ucraina. Dar noi avem înţelegere cu Gazprom şi lucrăm cu Gazprom că să nu avem devieri de la înţelegere”, a adăugat Vadim Ceban.

În context, şeful de la „Moldovagaz” a  mai precizat că, în prezent, sunt achitate toate datoriile la „Gazprom” pentru consumul curent de gaze naturale.

 

Comentarii