Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

17 Dec. 2019 / 13:00

Forumul Dialog Pro-Business se desfăşoară la Chişinău

Peste 50 de miliarde de lei vor fi investiţi anul viitor în drumuri, energetică, aprovizionare cu apă şi gazificare. Asta a declarat prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul evenimentului „Dialog Pro-Business”, ce are loc la Chişinău, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„În 2020-2023 vom investi peste 50 de miliarde de lei în drumuri, energetică, aprovizionare cu apă, gazificare. Ne propunem să promovăm legea şi să pregătim totul ca începând cu 1 ianuarie 2021 să fie funcţional Institutul Ombudsmanului Antreprenorilor. Vrem să asigurăm condiţiile pentru o concurenţă economică corectă, loială, eliminând diferite monopoluri inclusiv la import şi export. Ne propunem să negociem şi să încheiem încă câteva Acorduri de Liber Schimb( …) Aceste măsuri se regăsesc în Planul de acţiuni a Guvernului, aprobat câteva zile în urmă. Realizarea acestor acţiuni va determina o creştere economică cumulativă de cel puţin 25%, un Produs Intern Brut nominal către 2023 de peste 320 de miliarde de lei”, a menţionat Ion Chicu.

În cadrul aceluiaşi eveniment, preşedintele Igor Dodon a vorbit despre deschiderea unui nou aeroport în aproximativ jumătate de an.

„Pentru anul următor vrem să mergem pe trei compartimente de bază: investiţii în infrastructura de drumuri, bani garantaţi de stat şi surse interne de investiţii în infrastructură, crearea a cel puţin încă un aeroport internaţional de mărfuri şi pasageri. În câteva luni, jumătate de an, o să rog Guvernul ca împreună să găsim soluţia. Mărculeşti trebuie să fie deschis ca aeroport internaţional de pasageri şi mărfuri. Ceea ce ţine de Calea Ferată, trebuie să investim şi acolo, crearea platformelor industriale la nivelul fiecărui raion (…) Resursele pe care statul trebuie să le investească în infrastructură şi în susţinerea businessului, micşorarea poverii pusă pe umerii bugetului şi cetăţenilor de aşa numita Lege a miliardului. În următoarele săptămâni, luni, voi ieşi cu iniţiativa prezidenţială de a scoate parţial această povară de pe buget, există soluţia, astfel ca aceşti bani să rămână în bugetul de stat pentru obiecte de infrastructură şi investiţii în economie”, a declarat Igor Dodon.  

Preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a spus că mediul de afaceri este temelia dezvoltării economice a Republicii Moldova. Totodată, Greceanîi a menţionat că statul trebuie să acorde o atenţie şi o susţinere constantă acestui segment.

„Parlamentul va depune toate eforturile în vederea asigurării stabilităţii politicilor economice şi fiscale, transparente cadrului legislativ. Vom asigura o justiţie echitabilă pentru toţi actorii economici, astfel ca să nu fie create condiţii privilegiate pentru unii în detrimentul altora. Ajustarea condiţiilor legislative propice pentru investitorii naţionali şi străini la necesităţile acestora este o condiţie obligatorie pentru ca Moldova să devină un partener atractiv la nivel internaţional, consolidarea continuă a mecanismelor de cooperare cu societatea civilă, în general şi cu comunitatea de afaceri în particular. Platforma consultativă a reprezentanţilor societăţii civile pe lângă Parlament are scopul de a contribui la transparenţa procesului legislativ şi să faciliteze participarea societăţii civile şi a mediului de afaceri în procesul decizional”, a specificat Zinaida Greceanîi.

Forumul „Dialog Pro-Business” a fost organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova cu scopul de a aduna faţă în faţă conducerea ţării şi mediul de afaceri, pentru a discuta provocările şi oportunităţile de dezvoltare a afacerilor în ţara noastră. Potrivit Mesager, la eveniment au participat peste 600 de antreprenori. 

Comentarii