30 de ani de la revoluția din România
Social 16 decembrie 2019, 22:11 | 1028

În urmă cu 30 de ani, în decembrie 1989, la Timişoara au izbucnit evenimentele care au dus la căderea comunismului în România. Eliberarea a pornit de la o mână de oameni revoltați, care au aprins scânteia Revoluției ce l-a trimis pe Nicolae Ceaușescu în istorie. Momentul este marcat astăzi și în Parlamentul European, care dezbate evenimentele în plen.

În ziua de 16 decembrie 1989, la Timişoara a început Revoluţia care avea să provoace căderea comunismului în România. Evenimentele au pornit de la decizia lui Nicolae Ceaușescu de a muta cu forța un pastor reformat din parohia sa din Timișoara într-o altă parohie, în județul Sălaj. De vină erau criticile pe care i le adusese dictatorului. Ce a urmat, a fost dincolo de ce își putea imagina orice român la acea vreme. Mişcarea s-a extins cu rapiditate, la ea participând studenţi, muncitori, precum şi alţi locuitori ai oraşului. A doua zi, au fost trase și primele focuri de armă în mulțime. Între 16 şi 20 decembrie a avut loc aşa-numita „Revoluţie de la Timişoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a revoluţiei în Bucureşti. Atunci, demonstranţii s-au adunat în apropierea hotelului „Intercontinental” din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

În cursul nopţii de 22 spre 23 decembrie s-au tras primele gloanțe în mulțime și în București, înregistrându-se victime în rândul armatei şi populaţiei. Românii nu au cedat, au urmat câteva zile sângeroase, care au culminat de Crăciun, pe 25 decembrie 1989. Atunci, Televiziunea Publică a anunţat că Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar, fiind executaţi prin împuşcare în după-amiaza aceleiaşi zile. Cei 30 de ani de democrație în România au fost marcați printr-o ședință solemnă a Parlamentului de la București, care a adoptat o Declarație ce subliniază ororile regimului comunist.

Evenimentele din decembrie 1989 sunt dezbătute și în Parlamentul European, la Strasbourg, urmând ca eurodeputații să adopte joi și o Rezoluție. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie