Datorii istorice de 26 de milioane de lei au acumulat spitalele publice

by D M
Distribuiti mai departe...

Spitalele publice aveau, la sfârșitul lunii septembrie, datorii istorice de peste 26 de milioane de lei. În afară de un spital municipal, situația cea mai gravă se atestă în UTA Găgăuzia unde trei instituții au acumulat datorii istorice de aproape 10 milioane de lei, scrie sănătate.info.

Situația spitalului raional Comrat, instituție ce acumulat o datorie istorică de aproape 4 milioane de lei, a devenit subiect de discuție la Comisia sănătate, protecție socială și familie unde responsabili de la Ministerul Sănătății, precum și de la CNAM au venit să explice ce se întâmplă în aceste unități medicale. CNAM a promis că în această săptămână va veni cu o soluție pentru datoriile istorice acumulate, iar una dintre ele ar fi stingerea integrală a lor.

„La 30 septembrie 2019, 7 spitale publice, atât republicane, municipale și raionale aveau datorii istorice după cum urmează: Institutul de Medicină Urgentă avea datorii istorice de 687, 9 mii lei, Spitalul Clinic Bălți – 14 milioane de lei, Spitalul Raional Criuleni – 643,8 mii lei, Spitalul Raional Florești – 1,3 milioane de lei, Spitalul Raional Comrat – 3,7 milioane de lei, Spitalul Raional Ceadâr-Lunga – 3,9 milioane de lei și Spitalul din Vulcănești – 1,8 milioane de lei. Cele mai mari datorii s-au acumulat pentru cheltuielile de personal, pentru alimentarea pacienților, medicamente și dispozitive medicale”, a prezentat datele disponibile Denis Valac, vicedirector al CNAM. Deși Valac a calculat și a comunicat și comisiei că în totalitate datoriile istorice ale spitalelor ar ajunge la 11,5 milioane de lei, din cifrele pe care dânsul le-a comunicat reiese că datoriile sunt mult mai mari și ajung la 26 de milioane de lei.

Deocamdată, nu e clar ce proporție din datoriile acumulate reprezintă erori manageriale și cât subfinanțare din partea CNAM. Comisia se află în faza discuțiilor pentru stingerea acestora, astfel încât instituțiile să poată activa în continuare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...