Linkuri accesibilitate

Continuă negocierile Rusia-Ucraina pentru tranzitul gazului către Europa


Acordul dintre Rusia și Ucraina, privind tranzitul de gaze rusești către Europa, expiră la finalul anului.
Acordul dintre Rusia și Ucraina, privind tranzitul de gaze rusești către Europa, expiră la finalul anului.

Discuțiile dintre șefii celor două mari companii energetice ale Rusiei (Gazprom) și Ucrainei (Naftogaz) nu au ajuns la o concluzie în ce privește un nou acord pentru tranzitul gazului rusesc către Europa, prin Ucraina. Acordul Rusia-Ucraina expiră la finalul anului 2019.

Runda de negocieri dintre șeful Gazprom, Aleksei Miller, și conducerea companiei ucrainene de stat Naftogaz, care a avut loc vineri la Viena, s-a finalizat fără un acord. Acest lucru înseamnă că negocierile ruso-ucrainene pe tranzitul de gaze către Europa se vor prelungi în 2020, când acordul dintre cele două state nu mai este în vigoare.

„Este prea devreme să vorbim despre o opțiune agreată, dar avem o poziție cât se poate de constructivă. Eforturile active continuă”, a scris pe Facebook directorul executiv al Naftogaz, Yuri Vitrenko.

Înaintea rundei de negocieri de la Viena, Vitrenko declarase că 13 decembrie era termenul-limită pentru atingerea unui acord, pentru „a securiza pe termen lung capacitățile de tranzit ale sistemului de transport de gaze al Ucrainei”.

Oficialul a dat asigurări că Ucraina nu va întrerupe tranzitul de gaze rusești către Europa, chiar dacă Rusia și Ucraina nu ajung la un acord în timp util.

Mai multe aici.

XS
SM
MD
LG