/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Molizii și pinii sunt mai scumpi decât anul trecut. Cât costă pe piață primii brazi naturali, crescuți în pepinierele din Moldova

missing
04 decembrie 2019, ora 11:39

Primii brazi naturali, crescuți în pepinierele din Republica Moldova, destinați sărbătorilor de iarnă, au fost puși în vânzare. Anul acesta, vor fi scoși în comerț 52 016 pomi de Crăciun, cu 11 mii mai puțin decât anul trecut. 

Cei care vor opta pentru un brad natural de Crăciun, vor putea să aleagă dintre cei peste 48 de mii de molizi, 3 727  mii de pini sau pot cumpăra crenguțe din cele 6 072 care vor fi scoase în vânzare.

Înălțimea pomilor variază de la un metru până la patru metri și mai mult, iar prețurile de vânzare din pepinierele silvice sunt următoarele:

  • un molid de un metru va costa minim 44 de lei;
  • un pin de aceeași dimensiune – 56 de lei;
  • verticelele – 8 lei/bucata;
  • pomii care au o înălțime mai mare de 6 m + de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și + 70 de lei (pin).

Anul trecut, prețurile pentru un molid și un pin au fost mai mici.

  • un molid de un metru costa minim 36 de lei (fără TVA);
  • un pin de aceeași dimensiune – 25 de lei.

Brazii vor putea fi cumpărați și direct la cele 19 entități silvice subordonate Agenției Moldsilva.

„În cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale (echivalent a 2 000- 2 500 lei), iar persoanele juridice, de la 400 la 500 unități convenționale (20 mii- 25 de mii de lei), sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor conform Codului Silvic”, informează reprezentanții „Moldsilva”.

În această perioadă va fi sporită paza și protecția pădurilor. Astfel, angajații întreprinderilor silvice, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și ai Inspectoratele de Poliție vor face raiduri regulate în păduri și alte fâșii forestiere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram