Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

27 Noi. 2019 / 14:50

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020, aprobat de Executiv

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020 a fost aprobat, în şedinţa de astăzi a Guvernului. Potrivit proiectului, pentru anul viitor, veniturile au fost estimate la peste 44,1 de miliarde de lei, iar cheltuielile planificate - aproximativ 51,5 miliarde de lei. Deficitul bugetar constiuie cca 7,4 miliarde de lei. Ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa a declarat că documentul a fost elaborat conform cadrului legal şi altor acte care reglemetează aspectele bugetar - fiscale.

„La baza proiectului de buget au stat prognoza indicatorilor macro-economici pe anul 2020 actualizată şi prezentată de către MEI, dar şi prevederile politicii fiscale şi vamale pentru anul 2020. Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020 este fundamentat pe o creştere economică de 3,8 %, nivelul inflaţie de 5,7%, o majorare a exportului de 9 %, a importului cu 7,1 %, a salariului pe economie cu 8,7%, precum şi pe priorităţile de politici publice din programul de activitate a Guvernului, dar şi pe prevederile acordurilor de finanţare cu partenerii de dezvoltare”, a spus Sergiu Puşcuţa, ministrul Finanţelor.

Potrivit lui, bugetul de stat pentru anul 2020 s-a focusat asupra politicilor bugetare, menite să promoveze utilizarea eficientă a resurselor publice destinate prestării serviciilor publice, programelor de asistenţă socială, dezvoltării şi întreţinerii infrastructurii.

„Printre principalele măsuri de politici care s-au regăsit în proiectul bugetului legii de stat se pot evidenţia următoarele: în domeniul politicii salarizării creşterea graduală cu cca 9,1% şi egalarea treptată a valorii de referinţă utilizate la calcularea salariilor angajaţilor din sectorul bugetar, precum şi ajustarea prevederilor Legii nr 270 privind sistemul unitar de salarizare din sectorul bugetar pentru remedierea problemelor identificate la implimentarea legii nominalizate. În domeniul politicilor sociale - indexarea pensiilor de două ori pe an, revizuirea perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă, suport pentru persoanele cu venituri mici pe perioada rece a anului, sprijin mai mare pentru veteranii de război de pe Nistru, acordarea suportului unic cu prilejul sărbătorilor de iarnă cu un cuantum de 700 de lei, beneficiarilor de pensii şi alocaţiilor sociale de stat, majorarea cuantumului alocaţiilor sociale de stat şi altele”, a spus ministrul Finaţelor.

Cei mai mulţi bani şi anume peste un miliard 700 de mii vor merge în Fondul Rutier. Alt un miliard va fi rederecţionat pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rurarul, iar aproape 90 de milioane de lei pentru susţinerea populaţiei. Bugetul pentru anul viitor prevede, pentru implementarea Programului de stat „Prima casă", alocaţii în sumă de 70 de milioane de lei, inclusiv 50 de milioane de lei pentru onorarea garanţiilor de stat în cadrul programului. De asemenea, se prevăd mijloace financiare pentru: majorarea capitalului social al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova" - în sumă de 415 milioane de lei din contul împrumutului acordat de Banca Europeană de Investiţii. Totodată, proiectul  prevede şi majorarea capitalului social al Societăţii cu Răspundere Limitată „Arena Naţională" în sumă de până la 71 de milioane de lei, transmite Mesager. 

Proiectul legii bugetului de stat este criticat de reprezentanţii opoziţiei, pentru că documentul nu a fost supus dezbaterilor publice. Fostul minstru al Finanţelor din Guvernul Sandu, Natalia Gavriliţa, a criticat deficitul bugetar din proiectul bugetului de stat pentru anul 2020.

„Ministrul Finanţelor a evitat să spună cum vă fi finanţat acest deficit. Aceste decizii, care vor afecta ţara noastră în următorii ani, sunt luate peste noapte, cu maximă iresponsabilitate. Să ne aşteptăm să operaţi la fel de rapid şi cu votul în parlament?”, scrie Natalia Gavriliţă.

Conform legislaţiei, după aprobarea proiectului bugetului de stat 2020, de către cabinetul de miniştri, acesta urmează să fie prezentat Parlamentului pentru adoptare.

Comentarii