Ştiri

Sursa imaginii: moldovenii.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

30 Oct. 2019 / 13:37

Fructele din Moldova, tot mai apreciate în ţările UE

Fructele din Republica Moldova sunt tot mai apreciate de către consumatorii europeni. În acest an, peste 600 de tone de prune moldoveneşti au ajuns pe rafturile magazinelor din Germania. Potrivit Asociaţiei Moldova Fruct, fructele moldoveneşti au ajuns la consumatorii germani prin intermediul unei cooperative de marketing din Germania, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Producătorii moldoveni au putut să-şi vândă fructele în Uniunea Europeană (UE) datorită certificatelor de calitate. Asociaţia Moldova Fruct susţine că este necesar de negociat majorarea contingentelor tarifare pentru prunele moldoveneşti exportate în UE, care conform Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi UE în prezent este de 10.000 tone. Taxele vamale pentru un camion de prune exportate în UE în afara cotelor ajung până la 2.800 euro.

Republica Moldova produce anual o cantitate de peste 90 mii tone de prune. În anul 2018, pe piaţa UE au ajuns mai mult de 15 mii tone de prune, iar din recolta anului 2019, până în prezent au fost exportate 19 mii tone.

Comentarii