Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

12 Noi. 2019 / 14:18

Moldova ar putea primi 100 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic

Guvernul a propus pentru ratificare Parlamentului trei acorduri de finanţare semnate cu Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA, care face parte din grupul Băncii Mondiale) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), menite să contribuie la modernizarea sistemului energetic din Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Astfel, BERD şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA) va acorda Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic moldovenesc şi interconectarea acestuia la sistemul energetic european. Un proiect de lege în acest sens a fost votat marţi, 12 noiembrie în cadrul şedinţei Guvernului.

Potrivit Acordului, banii vor fi folosiţi pentru realizarea primei faze a proiectului pentru construcţia staţiei back-to-back în Vulcăneşti, pentru extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene Vulcăneşti – Chişinău, construcţia unei clădiri pentru noul sediu al Î.S. Moldelectrica, inclusiv a unui nou centru de dispecerat.

Costul total al proiectului de interconectare constituie 261 milioane de euro.

Banca Mondială urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut în valoare de 70 milioane de dolari în scopul implementării proiectului. Proiectul se preconizează să fie implementat până în anul 2024.

Comentarii