SURSE: USAID va ataca în judecată mai multe primării din Moldova. E vorba de proiectul “Novateca”

by D M
Distribuiti mai departe...

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va ataca în judecată primăriile din localitățile, unde au dispărut banii oferiți pentru dotarea bibliotecilor cu computere, în cadrul proiectului “Novateca”, potrivit unor surse demne de încredere ale portalului Independent.md. Acestea vorbesc despre decizia echipei de revizori, aflată în Moldova pentru a verifica modul în care a fost implementat proiectul, finanțat din banii magnatului Bill Gates. 

Astfel, sursele noastre spun că cel mai mult s-ar fi furat în raionul Comrat, acolo unde au ajuns doar câteva din cele peste o mie de calculatoare pentru biblioteci trimise de SUA. Unele instituții au rămas fără tehnică, iar angajatele de acolo spun că lucrează ca acum 20 ani. 

Mai mult, bibliotecarele le-ar fi spus revizorilor că s-au pierdut fără urmă și banii pentru procurarea cărților. Încăperile nu au fost reparate capital și doar în câteva s-au făcut lucrări cosmetice. Puține dintre acestea s-au ales cu mobilier, fiind vorba însă de doar câteva obiecte pentru uns ochii.

Sursele noastre mai spun că revizorii au rămas extrem de dezamăgiți când au constatat că banii au fost cheltuiți în scopul propus doar în satul Slobozia Mare. Tot acolo a fost procurată și o autoutilitară pentru transportarea deșeurilor. 

Independent.md a scris ieri despre faptul că o echipă de verificatori ai USAID a găsit săptămâna aceasta biblioteci, care au aderat la proiectul “Novateca”, dar în care nu era nici urmă de computere și conectare la internet. Reamintim că proiectul “Novateca” a fost lansat în 2014 și prevedea asigurarea cu computere a bibliotecilor de la sate plus conectarea lor la internet. Valoarea proiectului, finanțat de Fundația “Bill & Melinda Gates”, este de 12 milioane de dolari. Acesta a fost  implementat de către USAID împreună cu autoritățile moldovene. La finalul programului, în 2018 s-a anunțat oficial că în 1082 de biblioteci din țară s-au procurat peste 4,000 de computere și 400 de tablete. Iată că realitatea găsită de revizorii USAID este alta. Acum, Republica Moldova ar urma să-i returneze lui Bill Gates cel puțin o parte a banilor investiți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...