Rezultatul concursului, anulat
Politic 6 noiembrie 2019, 21:06 | 2187

Decizia Guvernului vine după ce ministrul Justiției a anunțat, în dimineața zilei, că va anula concursul de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. ”Rezultatele au fost influențate semnificativ”, a precizat Olesea Stamate.

Ministrul Justitiei a declarat ca rezultatele concursului au fost afectate de doua vicii esentiale: obiectivitatea si asigurarea integritătii candidatilor. Potrivit Olesei Stamate, membrii comisiei de selectare nu au avut acces la suficienta informatie pentru a asigura o verificare minutioasa a integritatii candidatilor pentru functia de procuror general. Unele autoritati au refuzat sa le ofere informatia solicitata, desi este vadit un interes public sporit, astfel ca s-au bazat in mare parte pe informatiile disponibile public. Un membru al comisiei de selectare a apreciat in mod vadit disproportional unii candidati in raport cu aprecierea oferita de ceilalti membri ai comisiei. ”Acest fapt a distorsionat punctajul final, influentand rezultatul concursului”, a subliniat Olesea Stamate. 

Deputații au reacționat imediat.

Membrii comisiei pentru preselecția candidaților au fost Olesea Stamate, ministrul Justiției, Raisa Botezatu, fost judecător; James Hamilton, expert internațional în domeniul procuraturii, Sergiu Băieșu, doctor în drept, Igor Boțan, director executiv al Asociației Obștești „Asociația pentru Democrație Participativă" și Petru Bobu, fost procuror. Patru membri ai comisiei, Olesea Stamate, James Hamilton, Sergiu Băieșu și Igor Boțan, au fost de acord să-și publice rezultatele evaluării. 

Opinia ta contează. Comentează!