/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ IP Compania Teleradio-Moldova va avea un nou director. În concurs s-au înscris trei candidați

missing
05 noiembrie 2019, ora 22:18

Examinarea dosarelor depuse pentru ocuparea funcției de director general al IP Compania Teleradio-Moldova a avut loc cu ușile închise. Consiliul de Supraveghere (CS) al Teleradio-Moldova a votat cu șapte voturi pro și unul împotrivă, în cadrul ședinței din 5 noiembrie, pentru ca această chestiune de pe ordinea de zi să fie examinată în lipsa presei. În concurs s-au înscris actuala președintă a companiei Teleradio-Moldova, Olga Bordeianu, jurnalistul și politicianul Ion Terguță și angajata TRM Cornelia Stefoglu. CS a decis ca toți trei să fie admiși în concurs, care va avea loc pe 14 noiembrie 2019, scrie media-azi.

Nicolae Spătaru și-a argumentat decizia de a examina această chestiune de pe ordinea de zi în lipsa presei, afirmând că „orice decizie am lua noi aici, ar fi bine ca aceasta să apară mai întâi pe portalul nostru și pe urmă preluată ca știre”. El a adăugat că în ședință s-ar putea să fie discutate și date cu caracter personal ale candidaților, de aceea e mai bine ca presa să nu fie prezentă.

Concursul a fost demarat cu întârziere, iar pentru depășirea termenului legal, Consiliul Audiovizualului a votat, pe 30 iulie curent, propunerea de demitere a actualei componențe a CS.

De menționat că deputatul Lilian Carp (Fracțiunea PAS), vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a anunțat în cadrul Forumului mass-media 2019 că  a expediat un demers Consiliului de Supraveghere cu solicitarea de a amâna acest concurs. În opinia deputatului, Regulamentul cu privire la concursul pentru funcția de director general al Companiei Teleradio Moldova conține prevederi incomplete. „CS, care trebuie să garanteze un concurs echilibrat pentru funcția de director general al TRM, a elaborat un Regulament, ce îngrădește dreptul unor persoane de a candida la aceasta funcție”, a afirmat Lilian Carp.

Președinta Teleradio-Moldova Olga Bordeianu, solicitată de Media-azi.md, a menționat că s-a înscris în concurs din dorința de a continua lucrurile pe care le-a făcut în cadrul companiei. Aceasta susține că, în prezent, cunoaște mai bine toate problemele și știe în ce direcție să meargă.

Olga Bordeianu a fost aleasă în calitate de președintă a TRM, pe 4 iunie 2015, cu scandal. Într-o declaraţie de presă, ONG-urile de media afirmau atunci că Teleradio-Moldova a mimat exercițiul democratic de alegere a președintelui radiodifuzorului public național și solicitau ca cei cinci membri ai CO care au votat candidatura Olgăi Bordeianu să-şi dea demisia de onoare. Dar nici Consiliul Coordonator al Audiovizualului, nici Parlamentul de atunci nu au contestat modul în care s-a desfăşurat concursul.

Un alt candidat, Ion Terguță, a activat ca jurnalist și expert media (din 2009 și până în 2016 a fost director al Reprezentanţei Naţionale a Republicii Moldova la TRCI „MIR”). În 2015, a candidat la funcția de director al postului public de televiziune, Moldova 1, însă nu a fost ales. Anul curent, Ion Terguță a candidat în alegerile parlamentare din partea Blocului ACUM, după ce, în iulie 2018 a exercitat funcția de vicepreședinte al PLDM, iar din noiembrie 2017 a fost purtător de cuvânt al acestui partid.

Cornelia Stefoglu activează la postul public de televiziune Moldova 1. Anterior, (anul  2013), Cornelia Stefoglu a participat la concursul pentru ocuparea funcției de director al Departamentului Știri și Dezbateri de la „Moldova 1”, pe care însă l-a câștigat jurnalistul Vitalie Guțu. Aceasta a contestat în instanță rezultatele concursului, menționând că „dosarul depus în concurs de Vitalie Guțu era incomplet”. Astfel, instanța de judecată a obligat președintele Companiei Teleradio Moldova să-și anuleze ordinul de numire în funcție a lui Guțu. Cornelia Ștefoglu se numără și printre jurnaliștii, care participau oficial din partea Teleradio-Moldova în vizitele din străinătate ale fostului președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Potrivit Regulamentului, la concurs au putut participa doar cetăţenii care au studii superioare universitare, cunosc limba română și o limbă de circulație internațională, au minim 10 ani de activitate în mass-media și minim 5 ani de activitate în audiovizual.  Câștigător al concursului va fi considerată persoana care va acumula cel puțin 2/3 de voturile membrilor CS. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al IP Compania „Teleradio Moldova” este numit în funcție pentru un mandat de șapte ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram