Linkuri accesibilitate

De ce au plecat „patronii” din Vest de pe piața televiziunilor din România


Dependența de telecomandă: 70% dintre români își iau informațiile politice de la televizor
Dependența de telecomandă: 70% dintre români își iau informațiile politice de la televizor

După plecarea americanilor de la Pro TV și achizionarea postului, via Compania Central European Media Enterprises (CME), de către bogatul om de afaceri ceh, Petr Kellner, despre ale cărui legături cu Rusia și China scrie presa cehă, pe piața televiziunilor nu a mai rămas niciun investitor din Occident.

De-a lungul timpului, companiile occidentale s-au retras din mass-media românească. Grupul german Waz și-a vândut acțiunile pe care le avea România liberă în 2010. Așa a ajuns Dan Adamescu să controleze cel mai vechi cotidian autohton, iar după moartea acestuia, fiul său, Alexander, fugit la Londra pentru a scăpa de condamnarea la închisoare.

La Prima Tv, lucrurile s-au întâmplat cumva la fel, iar SBS Brodcasting s-a retras, astfel televiziunea e deținuță acum de Cristian Burci, cercetat de DNA și un apropiat al PSD.

Trustul elevețian Ringier, la un moment dat cu cele mai multe titluri în portofoliu-Evenimentul zilei, Capital, Pro Sport, Compact, Libertatea, Lifestyle-, a renunțat la multe dintre ele în frunte cu Evenimentul zilei , ajuns în final pe mâna lui Dan Andronic. Ringier a revenit recent cumpărând Gazeta Sporturilor și transformânând Libertatea din tabloid în quality.

Europa FM a ajuns de la grupul francez Lagardere la cehul Daniel Kretinsky, iar turcii de la Dogan au înființat Kanal D și au intrat și pe piața radio cumpărând Impuls.

Carteluri anti-justiție

70% dintre români își iau informațiile politice de la televizor, doar 10% din online, 4% de la radio și 3% din presa scrisă, potrivit unui studiu CURS din 2018. Deși puterea televiziunilor a scăzut - acum 10 ani procentul era de 93%- în favoarea online-ului, ele rămân totuși principalul canal de informare politică.

Patronii autohtoni ai televiziunilor se poziționează editorial în funcție de interesul propriilor afaceri sau în funcție de problemele cu justiția pe care le au. Există numeroase analize care arată că așa se petrec lucrurile.

În ultimii ani, coalizarea mai multor televiziuni împotriva justiției a fost un adevărat fenomen, dar explicația e la îndemînă: mulți aveau dosare penale sau chiar fuseseră condamnați la închisoare. Dan Voiculescu, a cărui familie deține Grupul Intact ( Antena 3) a primit 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, a dus o campanie agresivă împotriva magistraților. La fel a procedat și România Tv, post deținut de Sebastian Ghiță, fost deputat PSD și om de afaceri, cu mai multe dosare penale la activ, fugit în Serbia. Sorin Ovidiu Vântu, condamnat și el la închisoare, a dus o politică similară pe vremea cînd deținea Realitatea TV.. Campaniile de denigrare a magistraților și anticorupției, au ajuns să fie criticate în mai multe rapoarte MCV ( Mecanismul de Verificare și Cooperare).

Mai multe despre piața media din România, aici.

XS
SM
MD
LG