Incertitudini privind Procurorul General
Social 31 octombrie 2019, 21:21 | 1636

După ce premierul Maia Sandu a solicitat comisiei de preselecție a procurorului general să examineze oportunitatea reevaluării listei cu cei patru candidați care au trecut în următoarea etapă, ministrul Justiției, Olesea Stamate, spune că se va face o verificare adițională. De partea cealaltă, președintele Igor Dodon afirmă că dacă Guvernul va încerca să anuleze concursul, atunci va da peste cap întreaga procedură de numire a procurorului general.

Ministrul Justiției a declarat într-o emisiune televizată că, în cadrul comisiei de concurs, se vor face verificări suplimentare privind integritatea unuia dintre cei patru pretendenți pentru funcția de procuror general, propuși Consiliului Superior al Procurorilor. „În cazul în care se constată că unul dintre candidați are probleme de integritate, vom vedea cum procedăm în continuare”, a spus Olesea Stamate. Am expediat o solicitare de informații la Ministerul Justiției, în care am cerut să ni se spună în ce anume vor consta verificările adiționale și care ar putea să fie acțiunile ulterioare ale instituției și ale comisiei de concurs, dar nu am primit un răspuns. De partea cealaltă, președintele Igor Dodon insistă că cei patru candidați trebuie să ajungă la CSP, iar el să desemneze în final câștigătorul acestei competiții.

Totodată, Dodon a spus că nu va semna decretul de numire a procurorului general dacă el va fi afiliat politic cu partidele de la guvernare sau va fi ruda unor politicieni din majoritatea parlamentară.

Așa cum a cerut și premierul Maia Sandu, Ministerul Justiției a publicat înregistrările video ale interviurilor cu toți cei 16 candidați care erau înscriși în cursa pentru funcția de procuror general. Cei de la minister nu au publicat însă punctajul acordat de membrii comisiei de concurs fiecărui pretendent, așa cum au cerut unii reprezentanți ai societății civile. Nici la acest subiect nu am obținut un comentariu din partea Ministerului Justiției. 

Opinia ta contează. Comentează!