Medicii ne recomandă să cumpărăm ciuperci doar din locuri autorizate
Social 29 octombrie 2019, 21:04 | 1416

Numărul intoxicațiilor cu ciuperci este în creștere. Săptămâna trecută au fost înregistrate 10 persoane, care au solicitat intervenția medicilor. În ciuda riscurilor iminente, oamenii merg în pădure și culeg ciupercile, dar uită că nu toate sunt comestibile. Fiecare dintre noi a văzut măcar o dată culegători de ciuperci de pădure aranjați pe marginea șoselelor, în așteptarea cumpărătorilor. Aceștia spun că au consumat toată viața astfel de ciuperci și continuă s-o facă.

Potrivit experților, la nivel mondial sunt peste o mie 200 de specii de ciuperci. Aproximativ 100 sunt considerate otrăvitoare. În acest sens, șeful secției Toxicologie a Centrului Toxicologic Republican, Adrian Pâslaru, are o singură recomandare: prudență maximă - ciupercile trebuie să fie cumpărate doar din locuri autorizate și cu certificate de calitate.

Medicii insistă ca oamenii să nu tragă de timp, îndată ce apar primele simptome după consumarea ciupercilor. Principala manifestare care apare rapid după ingestie este gastroenterita acută, manifestată prin greață, vomă, diaree și dureri abdominale. Aceste manifestări apar între 1 și 3 ore de la ingestie. Unele ciuperci conțin neurotoxine, care sunt responsabile de manifestările neuropsihice. Nu există nicio metodă casnică de detecție a toxinelor. Orice pacient care a consumat ciuperci de pădure și prezintă simptome digestive trebuie să se prezinte la spital, unde trebuie reținut pentru supraveghere medicală.

Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă, cel mai grav caz de otrăvire cu ciuperci din această toamnă a fost înregistrat acum o săptămână în raionul Cantemir. Cinci oameni s-au intoxicat după ce au consumat ciupercile culese din pădure și preparate acasă. Patru dintre ei au fost internați. 

Opinia ta contează. Comentează!