Linkuri accesibilitate

Acuzat de spionaj, un diplomat rus este obligat să părăsească Bulgaria


Reuniunea anuală a rusofililor la Koprinka, Bulgaira, 14 septembrie 2019
Reuniunea anuală a rusofililor la Koprinka, Bulgaira, 14 septembrie 2019

Procuratura bulgară a anchetat un diplomat rus sub acuzația de spionaj. La cererea oficială a Sofiei el a fost rechemat în țară.

Petio Petkov de la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct


Diplomatul cu rang de prim secretar la ambasada Rusiei a colectat informații secrete, se arată în comunicatul procuraturii specializate anticorupție și crima organizată. Primele informații despre activitatea criminală a acestuia, începând cu luna septembrie 2018, au venit de la Agenția pentru Securitate Națională, DANS.


Faptele au fost confirmate în cadrul anchetei. Diplomatul rus a avut mai multe întălniri conspirative cu cetățeni bulgari printre care un înalt funcționar în administrația de stat cu acces la informații clasificate, referitoare la ,Bulgaria, Uniunea europeană și NATO. În cadrul întălnirilor diplomatul a oferit „surselor”diverse cadouri.

Din cauza statutului său oficial, în conformitate cu Convenția de la Viena, nu a fost posibilă arestarea și interogarea oficială a diplomatului și ancheta a fost închisă.

Procurorul șef Sotir Țațarov a transmis informațiile colectate viceprim-ministrului și ministru de externe Ekaterina Zaharieva. În aceiași zi d-na Zaharieva l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Sofia, Anatoli Macarov și a cerut rechemarea, până la finele aceleiași zi a diplomatului acuzat de spionaj. În cursul serii el a și părăsit Bulgaria.

Nikolay Malinov
Nikolay Malinov


Luna trecută, președintele mișcării „Rusofili” Nikolai Malinov a fost acuzat de spionaj în favoarea unor organizații rusești. Este verificată, în cadrul aceleiași anchete, și activitatea ex-generalului din KGB Leonid Reșetnikov care s-a implicat „într-un mod nepermis”, în politica bulgară.

Într-un interviu televizat în luna septembrie, fostul ministru bulgar de externe Solomon Pasi a declarat că în ambasada Rusiei la Sofia ar lucra 68 de spioni.


Politologul rus Dmitrii Juravliov a formulat ipoteza că Moscova cel mai probabil va cere rechemarea unui diplomat bulgar. „Nu mai suntem prieteni, dar vom rămâne parteneri”, a adăugat Juravliov.

XS
SM
MD
LG