2.200 de arme și muniții ieșite din uz sau confiscate au fost topite astăzi în Chișinău
Social 28 octombrie 2019, 17:44 | 2190

Armele si munitiile confiscate sau iesite din uz au fost astazi distruse prin topire. Procesul, care a durat mai bine de cinci ore, a avut loc la o uzina din Chisinau. In metal au fost transformate multe arme predate benevol de catre posesori si cele detinute ilegal, ridicate in cadrul operatiunilor politienesti.

Potrivit șefului interimar al Inspectoratului General de Poliție Gheorghe Balan, lichidarea armelor s-a făcut în conformitate cu angajamentele aprobat la nivel regional, care figurează în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Prezentă la eveniment a fost și reprezentanta rezidentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare la Chișinău, Dima Al-Khatib. Ea a precizat că lichidarea munițiilor face parte din proiectul ONU ”Săptămâna privind dezarmarea”.

Șeful adjunct al Direcției generale securitate publică din cadrul IGP, Veaceslav Balan, spune că actul de distrugere a fost precedat de mai multe acțiuni, care au dus la acumularea armelor deținute de civili.

Potrivit lui Veaceslav Balan, cele mai vechi arme care au fost arse datează din anul 1952. Acțiunea de lichidare a munițiilor este la al șaselea astfel de exercițiu din anul 2005 și a avut loc cu suportul financiar al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și al Biroului de Control pentru Europa de Sud-Est asupra armelor de calibru mic și armament ușor. Din 2005 și până în prezent, în total, au fost ridicate și distruse prin topire 20 de mii 150 de arme. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie