Image-Description
Ambasadorul Rusiei cere (re)oficializarea limbii ruse ca „instrument de comunicare interetnică” în R.Moldova
Politic 25 octombrie 2019, 14:54 | 9084

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a cerut autorităților de la Chișinău oficializarea statutul limbii ruse ca instrument de comunicare interetnică. Solicitarea i-a fost transmisă de Vasnețov în cadrul unei întâlniri pe care avut-o cu directorul Biroului Relații Interetnice al Republicii Moldova, Nicolae Rădița.

Potrivit unei depeșe de presă publicată de Ambasada Rusiei pe pagina sa de Facebook, părțile au acordat o atenție deosebită comunităților rusești din R. Moldova.

„Ambasadorul Rusiei a accentuat necesitatea întăririi statutului limbii ruse în legislație și păstrarea școlilor cu predare în limba rusă. În cadrul întrevederii au fost analizate posibilitățile intensificării colaborării moldo-ruse în domeniul menținerii dialogului interetnic, prin intermediul Agenției Federale pentru Naționalitățile Rusiei”, arată Ambasada rusă.

Amintim că, în 2018, Curtea Constituțională de la Chișinău a constatat desuetudinea Legii din 1 septembrie 1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, care definea limba rusă ca „limbă de comunicare interetnică” în Repubica Moldova. Curtea a mai constatat, în preambulul Legii, o altă dovadă a caracterului desuet al acesteia: obligativitatea utilizării limbii ruse ca limbă de comunicare între națiunile din Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice.

Opinia ta contează. Comentează!