/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Și-au testat nivelul de pregătire în cazul unui cutremur devastator. Cum s-au descurcat pompierii și pretinsele victime în timpul exercițiului

missing
25 octombrie 2019, ora 23:00

Salvatorii s-au testat cât de pregătiți sunt în cazul în care în capitală s-ar produce un cutremur devastator. Pentru aceasta, au simulat un exercițiu, iar conform scenariului un bloc a luat foc, zeci de oameni fiind răniți. Și medicii au încercat, în timp record, să acorde ajutor pretinselor victime. La exercițiu au participat în jur de 50 de oameni.

Evacuarea sinistraților din blocul aflat în flăcări a durat aproximativ o oră.

”Au fost evacuate persoanele de la etajul nouă și până la etajul trei. Continuă evacuarea. Etajul 9 și 10 sunt blocate. Etajul 11 și până la 13 este surpat”, a spus un pompier.

”Patru persoane sunt salvate, sunt cu diferite traume. Este implicat atât serviciul de ambulanță, cât și SMURD-ul”, a declarat Emilian Lașciuc, comandantul Detașamentului salvatori Botanica.

Oamenii erau scoși unul după altul. Deși nu erau actori, aceștia s-au descurcat de minune în rolurile de răniți.

Prima lacună nu s-a lăsat mult așteptată.

”Cum credeți că s-au descurcat băieții? –Până ce bine, dar transport e puțin și nu au unde să acorde ajutorul”, a spus Mihai Tătaru, de la AMT Botanica.

Între timp, zeci de oameni urmăreau aplicațiile de la distanță. Majoritatea nu era la curent că totul este o simulare și părea șocată de cele întâmplate.

”Ceva s-a întâmplat, un furt poate. Un răcnet am auzit, poate un terorism. Poate cineva ține prizonieri în casă”, a spus un bărbat.

”Vă este frică? –Numai ce ne-am apropiat, nu știm ce e”, a spus o femeie.

Iar între timp, în plină operațiune, în unul dintre corturi am surprins salvatorii la pauza de cafea. Erau în așteptarea altor servicii.

Pentru a stinge incendiul din bloc, pompierii au pornit autospecialele. Jetul de apă a stropit mai mulți trecători. Cei cu umbrele au avut noroc.

”M-am apropiat și nu am observat și când au dat drumul la apă, curgea peste tot locul. Pe mulți i-a udat. Duș de dimineață. Se pare că așa”, a spus o femeie.

Totuși, autoritățile locale spun că în cazul unei situații reale, salvatorii vor ajunge cu greu la fața locului din cauza mașinilor parcate peste tot.

”Există astfel de probleme și astăzi. Există foarte multe curți blocate de automobilele parcate”, a precizat vicepretorul sectorului Botanica, Vitalie Jacot.

Astfel de aplicații se desfășoară anual în capitală, iar cheltuielile sunt prevăzute de bugetul IGSU. După exercițiu, salvatorii se convoacă în ședință pentru a discuta greșelile comise și a-și analiza viteza de reacționare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram