11 tinere din Republica Moldova au ajuns victime ale traficului de persoane în Grecia
Social 24 octombrie 2019, 17:47 | 1968

Un grup de fete din Republica Moldova, 11 la numar, au scapat de robie in Grecia, unde au fost duse sa presteze servicii sexuale. Trei dintre ele erau minore, in momentul racolarii. Reteaua de traficanti a fost deconspirata. Capul gruparii criminale internationale era un albanez, iar ceilalti, din diferite tari, inclusiv un barbat si trei femei din Republica Moldova. Toti risca detentie pe viata.

Victimele erau din familii nevoiașe, de la sat. Recrutorul, un cetățean al Republicii Moldova, le-a promis fetelor un loc de muncă stabil, într-un magazin de haine, cu un salariu de o mie de euro pe lună. În Grecia, au fost obligate să deservească pe zi de la 25 până la 80 de clienți, contra 15 euro pe schimb. Restul banilor mergeau la membrii grupului criminal. Potrivit șefului interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al INI, Artur Degteariov, din rețea făceau parte și un bărbat, și trei femei din Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 28 și 31 de ani.

Acum, victimele se află în afara oricărui pericol și beneficiază de asistență juridică și psihologică. Procurorii spun că au fost deschise două cauze penale, conexate într-o singură procedură. În baza acestora au fost făcute 11 percheziții în Atena, trei la domiciliile traficanților și opt - în casele de toleranță, precum și o percheziție în sudul Republicii Moldova, la domiciliul recrutorului.

Procurorii spun că au fost audiate trei victime, inclusiv o minoră. Ea a descris modul în care a fost recrutată, transportată, adăpostită și apoi exploatată. În consecință, au fost reținute 15 persoane, membre ale rețelei de traficanți. Șase sunt în arest preventiv, iar în privința la nouă persoane a fost impusă măsura de a nu părăsi localitatea. Cetățeanul Republicii Moldova este reținut și el, cu statut de bănuit. El nu-și recunoaște vina refuză să facă declarații. După finalizarea urmăririi penale, autoritățile de la Atena vor decide dacă membrii grupării criminale vor fi judecați în Grecia sau vor fi extrădați în statele de origine. Pe unul dintre capete, traficanții riscă chiar detențiune pe viață. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie