Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Blocul ACUM își va alege cu grijă partenerii din teritoriu”


Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la Chișinău, votând în primul tur de scrutin. 20 octombrie 2019
Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la Chișinău, votând în primul tur de scrutin. 20 octombrie 2019

Punct de vedere săptămânal, în dialog, la Europa Liberă, cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele alegerilor pentru primăria capitalei refac, într-un fel, scenariul de anul trecut, când în turul doi s-au confruntat actualii promovați pe primele două locuri: socialistul Ion Ceban și Andrei Năstase, din partea Blocului ACUM. Dacă anul trecut între Ceban și Năstase s-a dat o luptă „pe viață și pe moarte”, anul acesta, deși miza este aceeași, confruntarea între cei doi rivali și parteneri de guvernare, totodată, este mai moderată.”

Punct de vedere săptămânal al istoricului Gheoghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct



Europa Liberă: Există totuși o încercare de a da nerv acestei confruntări – și dintr-o parte, și din alta –, dar vreau să precizez: confruntarea vi se pare mai moderată, pentru că sunt asociați la guvernare sau din alte motive?

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Da, guvernarea împreună impune respectarea unor anumite reguli de joc pentru a nu afecta iremediabil actul guvernării în sine, însă chiar dacă grija pentru menajarea reciprocă este una reală, ea nu este și singurul motiv care ar putea dicta conformarea unui cod anume de conduită electorală. Scorul înregistrat de cele două formațiuni la alegerea Consiliului municipal, de exemplu, este un factor care ar putea îndemna la moderație, pentru ca ulterior să se poată găsi mai ușor o formulă de gestionare în comun a treburilor orașului.”

Europa Liberă: Dar de aici tocmai rezultă întrebarea pe care și-o pun, și i-o pun lui Andrei Năstase foștii pretendenți la scaunul de primar general al capitalei pentru a se decide dacă să-i acorde sprijin în turul doi – va coaliza sau nu cu socialiștii în Consiliul municipal și, respectiv, dacă în alte zone se vor produce asemenea mariaje locale?

Gheorghe Cojocaru: „În fața Blocului ACUM stă deja oferta socialiștilor de a prelua administrarea în comun a peste 10 raioane în care ar fi posibilă reeditarea actualei formule de guvernare și la nivel local, dacă s-ar da curs acestei invitații. Năstase, din considerente tactice, nu se grăbește să dea un răspuns la această întrebare. Deocamdată, un lucru este limpede: Blocul ACUM, după cum a declarat prim-ministra Maia Sandu, nu se va asocia în niciun caz cu aleșii din partea Partidului Democrat și își va alege cu grijă partenerii din teritoriu pentru a promova într-un mod eficient politicile inițiate la nivel central. Impresia este că mai curând ușa rămâne deschisă, soluțiile cele mai bune urmând să fie identificate după încheierea turului doi al scrutinului.”


Europa Liberă: Totuși, această ezitare – așa cum o califică unii observatori – a lui Năstase de a da un răspuns clar la întrebarea dacă va coaliza sau nu cu socialiștii în Consiliul municipal ar putea să-l coste mandatul de primar?

Gheorghe Cojocaru: „Ar putea să-l coste, dacă gestul său va fi interpretat ca o eroare gravă, dar ar putea să și i se ierte, dacă se va considera în raport cu această ezitare a sa mult mai importantă neadmiterea instalării reprezentantului socialiștilor la pupitrul capitalei. Și se pare că logica electoratului chișinăuian pro-european spre aceasta înclină.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG