Linkuri accesibilitate

Un tramway numit Brexit la Bruxelles: summitul UE


De altfel, după Brexit Marea Britanie va trebui, printre altele, să semneze zeci de acorduri pentru a-și păstra relațiile în afara UE.

Ceea ce ambele părți vor să prezinte ca pe o victorie: un pre-acord Brexit, a fost anunțat în cursul dimineții, printr-o postare pe Twitter a lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, după întâlnirea sa cu premierul britanic Boris Johnson.

Prefixul pre-, din pre-acord e foarte important, întrucât mai sunt o serie de etape înaintea încheierii definitive a unui acord. Acesta trebuie să fie mai întâi aprobat de toți cei 27 de lideri, apoi de opoziția britanică. Or, Jeremy Corbyn a anunțat deja că laburiștii sunt în continuare împotriva acordului anunțat azi, ca și șeful partidului Brexit, Nigel Farage, care ar prefera o amânare a Brexitului și alegeri anticipate.

La fel, nu e sigur care va fi poziția micului partid din Irlanda de Nord DUP, fără al cărui sprijin Johnson ar putea să nu obțină o majoritate atunci când acordul va fi supus aprobării parlamentului de la Londra, sâmbătă 19 octombrie.

De altfel, după Brexit Marea Britanie va trebui, printre altele, să semneze zeci de acorduri pentru a-și păstra relațiile în afara UE. Asta deoarece majoritatea acordurilor comerciale ale Londrei cu terțe țări sunt actualmente acorduri semnate de Anglia prin intermediul Uniunii Europene. Odată cu divorțul Brexitului, acele acorduri nu vor mai avea nici o valoare în ce privește poziția Londrei în raport cu restul planetei.

Albania, Macedonia și Balcanii

Un alt punct important pe meniul summitului celor 27 de la Bruxelles, în afară de Brexit, este blocajul în cazul candidaturii Albaniei și Macedoniei de Nord și refuzul Franței de a accepta începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord.


Macron e singurul care se opune, din cei 27, începerii negocierilor cu Macedonia. In privința Albaniei, cei care se opun, în afară de Franța, mai sunt Danemarca și Olanda.

Se mai discută și despre viitoarea Comisie Europeană. Viktor Orban a făcut deja cunoscut că nu va numi o femeie, în ciuda cererii Ursulei von der Leyen ca fiecare din cele trei țări care încă nu au un comisar (Franța, Ungaria și România) să numească și o femeie și un bărbat.

În sfârșit, în cursul serii va mai fi discutată intervenția militară turcă din Siria, iar vineri – bugetul UE pe perioada 2020 – 2027.

În privința Brexitului, va rămâne un ultim pas, înainte de intrarea în vigoare, care e: aprobarea înțelegerii de către parlamentul britanic, într-o reuniune specială programată sâmbătă.

Indiferent însă de rezultat, problemele acasă nu se vor sfârși pentru Boris Johnson...

Parlamentul a respins până acum de trei ori diferitele variante ale acordului Londrei cu UE.

Concesia finală, încă nepusă pe hârtie, a guvernului britanic este aceea de a fi acceptat ca frontiera vamală între Marea Britanie și UE să fie de-a lungul țărmului mării Irlandei, iar nu pe solul insulei. Se evită astfel o frontieră fizică între Republica Irlanda, membru în UE, cu capitala la Dublin, și Irlanda de Nord, parte din Regatul Unit. Astfel, Irlanda de Nord ar fi de jure pe teritoriul britanic, dar de facto în UE.

Indiferent însă de rezultat, problemele acasă nu se vor sfârși pentru Boris Johnson. Prima ministră a Scoției, Nicola Sturgeon, a repetat ieri, la conferința Partidului Național Scoțian, că formațiunea ei politică, la putere în Scoția, nu va accepta niciodată un plan al Londrei care ar scoate Scoția din piața comună europeană.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG