Linkuri accesibilitate

Portret: Ludovic Orban - premierul desemnat să formeze noul guvern al României


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a încredințat sarcina formării noului guvern liderului propriului Partid Național Liberal, Ludovic Orban, după ce guvernul social-democrat condus de Viorica Dăncilă a fost doborât de opoziție printr-o moțiune de cenzură în parlament, săptămâna trecută. „PSD, din 2017 încoace, a avut trei guverne care au dăunat grav României”, a spus Iohannis într-o declarație de presă ținută la Palatul Cotroceni în compania premierului desemnat Ludovic Orban. „După consultările cu partidele politice (...) am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL”, a spus Iohannis, amintind că guvernul viitor va fi de tranziție, pentru că va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare, indiferent dacă acestea vor fi anticipate, sau potrivit programului, adică peste un an.

Ludovic Orban și Klaus Iohannis
Ludovic Orban și Klaus Iohannis

În vârstă de 56 de ani, Orban este inginer, profesie pe care însă a abandonat-o în 1992 când a intrat în politică, în Partidul Național Liberal, în care a urcat conștiincios treaptă cu treaptă, așa încât 25 de ani mai târziu ajunge să fie desemnat premier.

A fost ministru al Transporturilor în 2007, în cabinetul Tăriceanu, imediat după ce PDL a părăsit Alianța DA. Aceasta este, de altfel, singura funcție ministerială deținută vreodată, în care s-a făcut remarcat nu prin autostrăzile promise a fi construite în mandatul său, ci prin două pasaje rutiere: unul la Bascov pe autostrada București – Pitești și altul pe DN1. În schimb, a deținut mai multe funcții de consilier la Primăria General.

Ministru fiind, Orban a fost implicat într-un scandal care a ținut prima pagină a ziarelor: a accidentat o minoră, dar a declarat incidentul de abia a doua zi și doar după ce presa îl dăduse în vileag. A rămas, desigur, fără permis de circulație, dar nu s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală și fals în declarații.

Mai multe, citiți AICI.

XS
SM
MD
LG