Image-Description
Curtea Constituțională a decis: Judecătorii care l-au condamnat pe Filat nu-i pot rejudeca dosarul
Politic 9 octombrie 2019, 14:29 | 2216

Judecătorii care l-au condamnat Vlad Filat nu mai au dreptul să rejudece dosarul acestuia, conform unei decizii emise de Curtea Constituțională (CC), în urma unei sesizări depuse anterior de avocații fostului premier.

„Curtea a explicat faptul că judecătorii care s-au pronunțat asupra vinovăției unei persoane nu mai sunt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței de condamnare a persoanei respective. Cu referință la jurisprudența CEDO și a Curții Constituționale, judecătorii constituționali au statuat că ”legislatorul național a instituit în acest sens un nivel de protecție mai ridicat, interzicându-le judecătorilor care s-au pronunțat chiar și o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”. Astfel, Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocați pe motiv că normele contestate sunt clare și previzibile”, potrivit unui comunicat difuzat de avocații lui Vlad Filat.

Anterior, avocații fostului premier, condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă, au depus două cereri de revizuire a sentinței – una, la 1 martie 2019, iar alta la 12 iunie 2019.

În ambele cazuri, apărarea a solicitat recuzarea completelor de judecată pe motiv că normele legale stabilesc foarte clar că aceiași judecători care s-au pronunțat asupra fondului cauzei nu pot să examineze admisibilitatea cererilor de revizuire. Drept urmare, apărarea s-a adresat la Curtea Constituțională

„Decizia Curții Constituționale din 7 octombrie 2019 permite domnului Vlad Filat să solicite reexaminarea sentinței de respingere a cererii de revizuire, sentință lăsată în vigoare prin decizia recentă a Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cadrul celei de a doua cereri de revizuire, judecătorii urmează să-și declare abținere de la judecarea cauzei în proces de revizuire. Decizia Curții Constituționale din 7 octombrie 2019 pe baza sesizării avocaților domnului Vlad Filat oferă justițiabililor o claritate în chestiunea privind respectarea principiului independenței și imparțialității judecătorilor care decid revizuirea cauzelor penale și nu permite examinarea cauzelor penale de aceeași judecători, care s-au expus asupra fondului cauzei”, susțin avocații.

Recent, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul formulat de avocatul lui Vladimir Filat, care a cerut casarea sentințelor Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău, rejudecarea cauzei şi constatarea încălcării dreptului lui Vlad Filat la examinarea acuzațiilor în materie penală de o instanță independentă şi imparțială.

În primul dosar care i-a fost intentat, Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, pe data de 27 iunie 2016. Decizia pronunțată de magistrații de la Judecătoria Buiucani a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CEDO, însă ar putea obține o finalitate timp de nu mai puțin de doi ani, potrivit experților.

Opinia ta contează. Comentează!