Percheziții la un producător de mezeluri
Social 27 septembrie 2019, 21:37 | 2555

Una dintre cele mai mari firme producătoare de carne a fost controlată fir-a-păr. În cadrul unei percheziții, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și angajații Secției Coordonarea Activității de Urmărire Penală au depistat acolo facturi fiscale anulate, plicuri cu bani și marfă necontabilizată. Cantitățile erau impunătoare.

Întreprinderea Cardiax îşi desfăşoară activitatea în municipiile Chişinău și Bălţi, unde sunt situate oficiile, secțiile de producere, magazinele şi depozitele. Potrivit anchetatorilor, firma vinde produse alimentare falsificând facturile fiscale, datele antreprenorilor și cantitatea mărfurilor. În ziua de 25 septembrie au fost efectuate percheziții la sediul principal al companiei, la domiciliile fondatorilor şi ale administratorilor.

În urma perchezițiilor au fost depistate şi ridicate facturi fiscale anulate fără semnături, 15 mii de lei în plicuri cu mumele angajaţilor întreprinderii și un dispozitiv cu memorie în care este reflectată materia finită produsă în perioada anului 2019. La fel au fost ridicate acte contabile de ciornă, care demonstrează faptul că expeditorii transmit bani în numerar. În cadrul percheziţiei a fost efectuată și inventarierea mărfii în urma căreia s-a constatat surplus de materie primă la unele compartimente, în valoare de 952 de mii 577 de lei şi deficit de materie primă la unele compartimente, de 455 de mii 751 de lei. La fel a fost depistat surplus de producţie finită de aproape jumătate de milion de lei, dar și deficit de producţie finită, în cantitate de aproape 8 tone. De asemenea, au fost ridicate aproape 3 tone de marfă necontabilizată, în valoare de 130 de mii de lei. Angajaţii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au prelevat mostre de materie primă şi produse finite pentru expertiză. În cadrul aceleiași operațiuni au fost efectuate percheziții și la magazinele care comercializau marfa ”Cardiax”, unde au fost depistate caiete de evidență a mărfii comercializate, mijloace bănești și stocuri de marfă fără acte de proveniență. Au fost ridicate şi date la păstrare carne în sortiment și mezeluri în lipsa documentelor de provenienţă, în cantitate de 42 de mii 200 de kilograme, echivalentul a unui milion 644 de mii 930 de lei. Au fost depistate și ridicate mijloace băneşti necontabilizate în sumă totală de 30 de mii de lei. Potrivit INI, firma ”Cardiax” a comis încălcări similare și în 2017, când prin falsificarea documentelor contabile şi introducerea datelor denaturate, responsabilii companiei au tăinuit veniturile obţinute din comerţul angro şi cu amănuntul a mărfurilor, preponderent mezeluri, fără contabilizarea operaţiunilor economice efectuate şi eliberarea bonurilor de plată. Am încercat să vorbim cu reprezentanții companiei ”Cardiax”, însă la apel nu a răspuns nimeni. Persoanele vizate în dosar riscă până la 5 ani închisoare. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie