Sistemul justiției, în vizorul premierului
Social 26 septembrie 2019, 16:01 | 1611

Prim-ministrul Maia Sandu s-a adresat astăzi cetățenilor, afirmând că ceea ce se întâmplă acum în justiție este ”grav și simptomatic”. Potrivit premierului, modul în care s-a convocat pentru ziua de mâine Adunarea generală a judecătorilor amintește de practica fostului regim. Maia Sandu admite că unele grupuri de interese vor să blocheze activitatea Consiliului Superior al Magistraturii și reformarea jusitiției.

Maia Sandu spune că în ultima perioadă se atestă o agitație în grupurile de interese din sistemul justiției.

Modul în care a fost convocată Adunarea generală a judecătorilor este asemănător cu ”practicile odioase din ultimii 3-4 ani”, a continuat Maia Sandu. Premierul a acuzat ”lipsă de transparență, dirijare din umbră și decizii judecătorești emise cu viteza luminii”.

În acest context, premierul s-a adresat judecătorilor, afirmând că mâine, toată Republica Moldova va fi cu ochii pe ei.

Precizăm că printre cei 87 de judecători care au solicitat convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor se numără magistrați cu probleme de integritate, sancționați disciplinar sau pentru că și-au ascuns averea. În aceeași listă îl vedem și pe judecătorul, care l-a condamnat și l-a eliberat din arest la domiciliu pe Ilan Șor, plasându-l sub control judiciar. Pe agenda Adunării judecătorilor se află ridicarea mandatelor membrilor permanenţi şi membrilor supleanţi ai CSM. Potrivit expertului Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun, ”aceste clipe sunt vitale pentru unii judecători de a rămâne în sistem”. După mai multe zile de conflict procedural cu CSM, Curtea de Apel Chișinău a emis marți o nouă încheiere, prin care a dispus organizarea Adunării generale a judecătorilor pentru ziua de vineri, 27 septembrie, la ora 10:00. Această încheiere a fost însă atacată de către CSM la Curtea Supremă de Justiție. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie