Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, s-a întâlnit cu omologul său american
Externe 26 septembrie 2019, 23:03 | 1014

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, s-a întâlnit cu omologul său american, Donald Trump, în cadrul reuniunii ONU de la New York. Întâlnirea, dar mai ales declarațiile celor doi lideri erau extrem de așteptate, pentru că întrevederea are loc în plin scandal în Statele Unite legat de publicarea stenogramei unei convorbiri telefonice pe care cei doi lideri au avut-o în iulie.

Tonul declarațiilor a fost dat de președintele ucrainean, care a încercat să detensioneze atmosfera făcând o glumă cu aluzie la scandalul în care s-a pomenit.

Luat la întrebări de jurnaliști, Zelenski a negat că ar fi fost presat de Trump să deschidă o investigație care să îl pună într-o lumină proastă pe fostul vicepreședinte democrat Joe Biden, probabil principalul său rival la alegerile prezidențiale de anul viitor, așa cum acuză democrații.

Întâlnirea a avut loc la câteva ore după ce Casa Albă a dat publicității transcrierea convorbirii telefonice pe care cei doi președinți au avut-o în iulie și care a stat la baza deciziei Camerei Reprezentanților de a demara o anchetă ce ar putea avea drept rezultat iniţierea procedurii de destituire a lui Trump. Documentul confirmă că unul dintre subiectele abordate a fost o investigaţie pentru corupţie desfăşurată de autorităţile de la Kiev împotriva lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden, care din 2014 este directorul unei companii de gaze din Ucraina. Trump i-a spus lui Zelenski că ancheta ar fi fost oprită în urma intervenţiei lui Joe Biden, când el era în funcţie, și l-a rugat să vadă despre ce este vorba. De partea cealaltă, liderul de la Kiev i-a promis că viitorul procuror general ucrainean se va ocupa de această problemă. 

Opinia ta contează. Comentează!